Склонността към преяждане е сериозно хранително разстройство, което се характеризира с честа консумация на необичайно големи количества храна.

Почти на всеки човек му се е случвало да я преяде. Но при някои хора склонността към преяждане се превръща в обичайна практика и засегнатите са склонни да укриват този си вреден навик.

Засегнатите от хранителното разстройство осъзнават, че то им вреди и дори могат да се закълнат, че няма да преяждат повече.

Въпреки това обаче, когато започнат да се хранят и изконсумират достатъчно количество, с което да се заситят, усещат много силен физически подтик да продължат, докато преядат и организмът не е в състояние да поеме повече храна.

Какви са симптомите?

Възможно е засегнатият от хранителното разстройство човек да не проявява физически признаци и симптоми.

Също така той може да е наднормено тегло, да страда от затлъстяване или да е с нормално тегло.

Въпреки това повечето засегнати хора развиват множество поведенчески и емоционални признаци и симптоми, като например:

• Консумират прекалено големи количества храна, които не съответстват на тяхното тегло и ръст;
• Хранят се, дори когато вече са се нахранили и се чувстват сити;
• Бързо хранене по време на епизодите на преяждане;
• Често се хранят сами;
• Чувстват, че хранителните им навици по отношение на количеството поеманата храна са извън контрол;
• Хранят се, дори когато се чувстват преяли;
• Засегнатите се чувстват депресирани, засрамени, виновни или разстроени от това, че не могат да контролират обема на храната, която консумират;
• Живеят в постоянна депресия и тревожност;
• Усещат, че са изолирани и трудно говорят за чувствата си;
• Често спазват диета, но в повечето случаи не се постига понижаване на телесната маса;
• Свалят и качват тегло многократно;

След като преядат, страдащите от хранителното разстройство правят опит да преминат към режим на ограничено хранене или да се хранят нормално.

Но намаляването на количествата консумирана храна, създава предпоставки за отново за прекаляване с храната, което създава порочен кръг.

Кога да се потърси лекарска помощ?

Ако имате някакви симптоми на хранителното разстройство, потърсете лекарска помощ най-скоро, тъй като обикновено то не се разрешава от само себе си и може да се влоши, ако не се лекува.

Лечение на преяждане

• Когнитивна поведенческа терапия /КПТ/- спомага за справянето с проблемите, които могат да предизвикат преяждане, като негативните чувства към собственото тяло или потиснатото настроение.

Този метод на лечение създава у засегнатите по-добро чувство за контрол над поведението и хранителните навици.

Интерперсонална психотерапия – фокусира върху настоящите отношения с други хора. Целта е подобряването на междуличностните умения – как засегнатите се отнасят към другите, включително на семейството, приятели и колеги.

Това в повечето случаи спомага за по-добро овладяване на хранителното разстройство, когато то е предизвикано от лоши взаимоотношения и недостатъчно добри комуникационни умения.

Диалектическа поведенческа терапия – този метод на лечение има за цел усвояването от засегнатия на поведенчески умения, с помощта на които да овладее стреса, да регулира емоциите и да подобри отношенията си с околните.

В повечето случаи след провеждането на терапията, страдащите от хранителното разстройство могат да контролират желанието си за консумиране на прекалено големи количества храна.

Няма специфични медикаменти за лечение, но понякога лекарите предписват антидепресанти, които действат като подобряват настроение.