При човек болен от бронхиална астма, пристъп могат да предизвикат острата миризма, цигареният дим, промяната на времето и множество други причини. Често животът на болен от астма човек зависи от това колко бързо и правилно той и неговите близки ще реагират на симптомите на пристъпа на астма.

Защо са опасни пристъпите на бронхиална астма?

Заболяването се проявява във вид на периодични пристъпи на задух, силна кашлица, задушаване. В резултат на реакцията на някакъв алерген бронхите на болния силно се свиват.

Образуваният от това голям обем слуз пречи на човек нормално да диша, затруднявайки постъпването на въздуха към белите дробове. Ако в този момент на болния не се окаже необходимата помощ, то пристъпът може да завърши с летален изход.

В зависимост от формата на заболяването пристъпите на бронхиална астма могат да се проявяват няколко пъти седмично или в месец. В тежките случаи пристъпите на астма възникват всеки ден.

Първи симптоми на пристъп на астма

Предизвестяващите пристъпа са индивидуални при всеки болен. Но обикновено „първият звънец“ се появява около 30 минути 1 час преди пристъпа.

Най-разпространеният от тях е:

• Честото кихане;
• Болка и дращене на гърлото;
• Силна кашлица;
• Силна хрема с водниста слуз;
• Главоболие;

Ако предстоящият пристъп на астма е неалергичен характер – например, предизвикан е от интензивно физическо натоварване и стрес, то предизвестяващите му са:

• Световъртеж;
• Кашлица;
• Внезапно усещане за слабост и умора;
• Безпокойство и тревожност;

За предизвестяващите нощен пристъп на бронхиална астма могат да се определят безсънието и силната кашлица.

Първа помощ при астма

Ако забележите у човек първи симптоми на пристъп на бронхиална астма, постарайте се да го успокоите, попитайте го дали е взел назначените му лекарства – обикновено в инхалатор. Използването му може да се повтаря 2-3 пъти през всеки 20 минути.

Отворете прозорец, за да пуснете в помещението чист въздух. За да облекчите дишането, помогнете на човека да си разкопчае копчетата на ризата около врата и да премахне всичко, което пречи на дишането му.

Давайте на болния повече течности, за да му помогнете да изчисти белите си дробове. Понякога това е достатъчно, за преодоляване на пристъпа на астмата.
Не карайте астматика по време на пристъпа да ляга – това само ще затрудни дишането му.

Важна част от първата помощ при астма – е да се помогне на болния да заеме правилното положение, в което да му е най-лесно да диша.

Той трябва да заеме такова положение, в което и двете му ръце са опрени на някаква стабилна повърхност, като лактите са разположени от 2-те страни на тялото.

В такава поза към процеса на дишането се включват спомагателните дихателни мускули.

Ако пристъпът на астма е лек, може да се облекчи с помощта на гореща вана за ръце или за крака.

Пристъп на астма – кога не може да мине без лекар

Ако първата помощ не е довела до облекчение, спешно трябва да се извика „Бърза помощ“. Важно е да се опишат всички симптоми на пристъпа на астмата.
Когато дойдат лекарите, им съобщете какви препарати е приемал болният при пристъп на бронхиална астма.

След като се убеди, че пристъпът не се дължи на сърдечна астма, възникнал на фона инфаркт или на сърдечна недостатъчност, лекарят ще въведе на пациента разтвор на адреналин, за да премахне спазъма на дихателните пътища.