Лекарите често се сблъскват с проблема, че повечето хора определят всяка болка в гърлото като ангина, дори и обикновеното драскане в гърлото.

И тази заблуда е толкова разпространена, че еднозначно заема една от лидерските позиции сред тези, които могат да се отразят негативно на човешкото здраве и сериозно затруднят работата на лекарите.

Далеч не всяка болка в гърлото е ангина, но при истинска ангина болката в гърлото задължително има. Кога при болки в гърлото се назначават антибиотици и защо в тази ситуация е необходим лекар?

Болка в гърлото като симптом на простуда

Повечето хора в есенно-зимния период поне веднъж в годината, а други и по няколко пъти, изпитват болка в гърлото. Причината за това състояние в 95% от случаите е остра респираторна вирусна инфекция.

Вирусните частици попадат в човешкия организъм през горните дихателни пътища и най-комфортните условия в клетките на епитела на лигавицата на носа, трахеята и бронхите.

Там вирусите се вграждат в тях и започват да се разрушават. Именно поради тази причина първи симптоми на простудните заболявания са хрема, секрети от носа, сухота и драскане в гърлото, суха кашлица.

С прогресирането на възпалителния процес клетките на лигавицата започват да отделят секрет, който се стича надолу, като предизвиква появата на влажна кашлица. Впоследствие секретът се сгъстява, местен и общ имунитет постепенно се справя с вирусите и настъпва оздравяване.

Болка в гърлото най-често е симптом на остър ларингит или фарингит. Това се случва, когато частиците на конкретния вирус се чувстват най-комфортно в лигавицата на тези органи.

Най-често това се случва при инфектиране с аденовируси, парагрип, грип. Други видове простудни заболявания имат няколко различни проявления.

Необходимо е да се помни, че при всяко простудно заболяване неприятните усещания в гърлото и симптоми – хрема, течения от носа, кашлица, слабост и други.

Болка в гърлото като основен симптом на ангина

Ангината е много сериозно заболяване, което се предизвиква от бета-хемолитичен стрептокок от група В. Попада в горните дихателни пътища при контакт със заразени нелекувани болни и най-комфортни условия намира за себе си в тъканите на сливаците.

Защо са необходими антибиотици при ангина?

Ако се върнем на факта, че около 95% от случаите на болки в гърлото се предизвикват от вируси, то става ясно, че далеч невинаги са необходими антибиотици.

Тези препарати по никакъв начин не влияят на вирусните частици, те не могат да ограничат продължителността на заболяването и да повлияят на нейната тежест и протичане.

Самоволният прием на антибиотици може да стане причина за това, че в случай, когато са наистина необходими, лекарят ще се затрудни да подбере правилно лечение.

Ако при беседване с болния се установи, че в продължение на последните 3 месеца той е приемал един или друг антибактериален препарат, то не трябва да се назначава.

Това значително свива списъка с разрешени за предписване антибиотици, като лекарят се принуждава да изпише по-силни и токсични.

Истинската ангина или остър тонзилит  бактериално заболяване, причина за което е бета-хемолитичен стрептокок от група В.

Без лечение този микроорганизъм може да попадне в кръвта и с кръвообращението да се разнесе към органите-мишени – бъбреците, сърцето, ставите.

Ако възникнат усложнения от страна на тези органи, ще е необходимо сериозно лечение, което невинаги е ефективно.