За да се развие алергия, е контакт на сенсибилизирания организъм с потенциално опасно за него вещество – алерген.

Ако се проведат мероприятия по отстраняване – елиминация на опасното съединение, това ще бъде най-безопасна профилактика не само на атопична бронхиална астма, но и всички други варианти на алергични проявления.

За тази цел е необходимо критично да преразгледаме своето хранене и битовите условия, да не приема някои лекарства и да създаваме максимално комфортни правила за живот.

Основа на профилактика – елиминация на алергени

Бронхиалната астма може да има алергичен и неалергичен произход.

Основен метод за борба с астмата, е съществуващата в нейната основа атопична реакция, а също и всички други видове алергии.

Това се постига чрез елиминация – постоянно и пълно прекратяване на контакта с опасното вещество, което предизвиква пристъпи на обостряне.

Подобни мероприятия позволяват да се намали дозата или се спрат предписаните лекарства, които така или иначе натоварват отделителните органи, възможно е да имат странични ефекти.

Профилактика започва с пълни изследвания и изясняване на причината за алергията – кой именно алерген предизвиква пристъпи на задушаване, кожни обриви, храносмилателни разстройства или други симптоми.

Това ще помогне на пациента да разбере къде кога и как и колко дълго ще контактува с алергена, и ще избягва повторни контакти в бъдеще.

В ранни стадии именно такива мерки за профилактика позволяват напълно да се избавим от алергични проявления.

Освен това, всякакви лечебни мероприятия са почти неефективни и дори безполезни, ако алергенът постоянно присъства в живота на пациента.

Ако пък контактите с опасните вещества са сведени до минимум, това ще позволи пристъпите на атопична бронхиална астма да станат редки и не толкова тежки.

Алергия към домашен прах

Борбата с домашен прах е изключително трудна, тъй като такъв прах има така или иначе във всеки дом.

Но понижаването на концентрацията е напълно възможно, и това ще доведе до намаляване на проявленията на алергия.

Трябва да се започне с отстраняване на всички сборища на прах у дома.

Препоръчително е да се изчистят спалните помещения, в които прекарваме най-много време.

Алергия към прах е специфично явление е специфично явление, тъй като възможните дразнители могат да бъдат различни частици и смеси от прах, уникални за всяко жилище.

Добре е да се откажем от меката мебел с власинки, килими и меки играчки, памучни матраци, щори от тежки плътни тъкани.

Важно е при алергия критично да се оцени и собственото спално бельо – възглавниците от пера и пухените одеяла се сменят с изкуствени хипоалергенни.

Ако има шкафове с книги, трябва плътно да се затварят и да не се държат в спалнята.

В хола прахът трябва редовно да се почиства.

Промени в бита при алергична бронхиална астма

Ако пациентът с атопична бронхиална астма има деца, които са с меки играчки, те трябва да се съхраняват в друга стая, често да се перат при температура 40-60 градуса.

Почистването на дома е добре да се прави от близките, а ако няма такава възможност, преди чистенето трябва добре да се проветрява.

А също и да се използват средства за индивидуална защита на устата и носа.

Днес за хората с диагноза бронхиална астма се отпускат специални маски, които предотвратяват вдишване на алерген.