Профилометрията е метод за уродинамично изследване. Основава се на налягането вътре в лумена във всички отдели на уретрата. Тази процедура предполага въвеждането в пикочния мехур на уретрален катетър. Със запълването с течност започва и постепенното извличане на прибора с непрекъснато вътреуретрално налягане по целия уретрален канал.

Показания за провеждане на профилометрия

Основават се на необходимостта от изследване на пациентите, страдащи от уринарна инконтиненция /УК/или обратно от нейното задържане. Изследването се провежда при стресова УК, императивно или затруднено уриниране.

Стресовото незадържане се среща много често. Може да се случи, поради повишаване на налягането вътре в коремната кухина.

Предизвиква се от смях, вдигане на тежести, кихане, кашлица. Тази форма се развива при намаляване на съкратителната способност на сфинктерите с гладка и негладка мускулатура, а също и хормонални разстройства.

Императивното незадържане е свързано с обикновено разстройство. Причината е повишената активност на мускулната стена на пикочния мехур на фона на заболявания на гръбначния и на главния мозък. Особен принос имат хормоналните, сензорни разстройства.

Затруднено уриниране – развива се, поради нарушаване на отока на урината или при понижаване на съкратителната способност. Всички тези признаци могат да се определят от профиламетрията и откриване на ефективни способи за тяхното отстраняване.

Противопоказания за провеждане на профилометрия

Не са известни такива. Може би, това е единственият тип изследване, който не е обременен от никакви ограничения.

Процедурата може да се проведе на всички, които имат нужда от нея. Единствено, по-внимателни трябва да са хората с хронична форма на хемороиди.Има риск от сериозно увреждане.

Необходимо е да се отбележи, че процедурата може да бъде назначена или противопоказна при едни или други патологии.

Естествено могат да възникнат някакви лични причини, поради които провеждането на процедурата следва да се отложи. Това може да бъде недостатъчна подготовка, наличие на силен болкови синдром. В този случай решението се взема изключително от лекуващия лекар.

Поради тази причина преди да се прибегне до това изследване е необходима консултация със специалист. Той съответно ще разкаже за възможните неприятни явления, ще обясни каква е необходимата подготовка за изследването.

Профилометрия се провежда единствено по лекарска препоръка.

Подготовка за профилометрия

Задължителна е, като преди изследването е необходимо да се посети уролог. Ако човек има алергична реакция към определени лекарствени препарати, лекарят е необходимо да знае за това.

Освен това е необходимо да се представи цялата информация за приеманите средства. От особена важност са данните за съсирваемостта на кръвта на пациента, наличие на бременност.

В деня преди предвидената дата за изследване е необходимо приемането на специален антибиотик. Стандартен препарат няма, по-точно има такъв, но във всеки случай е индивидуален.

Но единствено лекар може да каже какъв е, като това се прави с цел недопускане на самолечение.

При необходимост се прави очистителна клизма. Провежда също се по лекарска препоръка или при наличие на запек. Това ще позволи избягване на неприятни усещания по време на самата процедура.

Никакви други способи за подготовка няма. Профилометрията се провежда единствено по определени показания.

Как се провежда профилометрия?

И така, целта на това изследване е регистриране на налягането, което се оказва на уринарния канал. По време на процедурата в пикочния мехур се въвежда система от тръбички, по които се подава специален разтвор.