Проктит, хемороиди, анална фисура – за тези проблеми пациентите се стараят да не се замислят, дори когато се характеризират с такъв симптом като болка в аналното отвърстие.

Много хора търпят и се надяват, че проблемът ще изчезне от само себе си. Някои прибягват до самолечение с народни методи, но фактът си остава неизменен – към лекар се обръщат едва когато болките станат твърде силни.

Често се случва така, че и проктитът и хемороидите, аналните фисури имат сходна природа на възникване и подобни симптоми. Как да различаваме тези твърде близки по характер заболявания?

Проктит

Възпаление на лигавицата на правото черво. Най-често то възниква след употребата на пикантна храна или злоупотреба със спиртни напитки.

Хроничният проктит се съпътства от продължителен запек и плътни и твърди фекални маси, които се съпровождат с венозен застой в стената на правото черво и травми на нейната лигавица. По причината на възникване се различават също:

  • Исхемичен;
  • Инфекциозен;
  • Паразитен;
  • Гонореен.

Според начина на възникването се различават остри и хронични проктити. Острата форма има внезапно начало, съпровожда се с покачване на телесната температура, втрисане, тенезми – лъжливи позиви за изхождане, на фона на запек, усещане за тежест в правото черво, силно парене в него.

Анална фисура

Представлява разкъсване на стената на аналното отвърстие, която може да продължи до аналния канал, обхващайки и кожната му част.

Участъкът от прехода на лигавицата на правото черво в перианалната област се нарича анадерма. Именно в тази област най-често възникват анални фисури.

Обикновено са резултат от механични травми. Причина за тези травми могат да бъдат прекалено твърди фекални маси, затруднена дефекация, анален секс.

Появата на анална фисура се съпровожда с остри болки и продължителен спазъм на мускулите, свиващи ануса.

Важно!

Ако след анален секс се появи сърбеж, зачервяване, неприятни усещания, то може да се мисли за засягане на аналния канал, остра анална фисура, проявление на проктит и т.н.

Ако фисурата не се лекува може да започне процес на образуване на белези по нейните краища. При предизвикващите фактори – запек, диария, физически натоварвания, злоупотреба с алкохол, засегнатата област отново се травмира с възможно инфектиране.

Следва да се отбележи, че аналната фисура може да бъде предпоставка за развитие на възпаление на дебелото черво – полипозен проктит и хемороиди.

Хемороиди

Характеризира се с развитието на външни и вътрешни хемороидални възли. Външните се образуват, поради разширяване на вените на правото черво. Вътрешните вследствие на разширяване на вените на венозния сплит на ректума.

Застоят на кръв в хемороидалните възли влошава храненето на венозните стени с кислород освен това продължителното им препълване с кръв ги разтяга.

В резултат стените на възлите изтъняват, като се образуват малки ерозии и разриви, което води и до кръвотечение.

Общи симптоми за хемороидите, проктита и аналните фисури са болка, сърбеж и парене в областта на аналното отвърстие и кръвотечение при дефекация. При възникване на дадените симптоми се препоръчва спешна консултация с проктолог.

Лекарят установява диагнозата въз основа на анамнезата, данните от прегледа, ректалното изследване и ректоскопията – ректоманоскопия.

Самолечението или игнорирането на проблемите в областта на аналното отвърстие може да влоши ситуацията и да доведе до сериозни усложнения – остро възпаление на тъканите около правото черво и до най-опасното – злокачествени образования в областта на правото черво.