С помощта на диета може не само да се отстранят патологичните симптоми при заболявания на органите на храносмилането или авитаминоза, но и да се държи под контрол хроничното възпаление.

То е в основата на много автоимунни заболявания.

Без значение названието, всички автоимунни заболявания се обединяват от факта, че човешкия организъм става враг на самия себе си.

Имунната система може да се представи като добре организирана армия, която пази хората от патогенната микрофлора и от прочие потенциално опасни патогени.

Обикновено се справя с невероятно трудна задача, да удържа на натиска на нашествениците.

Но понякога стават грешки и започва да атакува своите.

Имунната система „мисли“, че ставите, мозъкът и кожните клетки са врагове.

В подобна ситуация е важно да се открие причината, поради която организмът атакува сам себе си, да се установи какво предизвиква възпаление.

Сред множеството тригери са:

• Чувствителност към храната;
• Въздействие на токсични вещества;
• Безконтролен прием на антибиотици;
• Неправилна диета;
• Хроничен стрес;
• Замърсяване на околната среда;

Често се оказва, че най-доброто лекарство при автоимунни заболявания е правилното хранене.

Добрите диетолози промяна на хранителния режим с подобряване на функцията на храносмилателната система и успокояване на прекомерно активната имунна система.

1. Тъмнозелени листни зеленчуци против възпаление

Листните и кръстоцветните зеленчуци са богати на антиоксиданти и фитонутриенти, които предпазват клетките на организма.

Кале, спанак и техните тъмнозелени събратя оптимизират имунната система и намаляват възпалението.

2. Храни, които предизвикват хранителна чувствителност

Изследваният и ежедневната клинична практика показват, че ограничаването на храните, които предизвикват хранителна непоносимост, спомагат за намаляване на симптомите на хронично възпаление.

Разпространени причинители на възпалителни реакции, често отключващи патологична активност на имунната система, са:

• Зърнени с глутен;
• Рафинирана захар;
• Млечни продукти;

Ако тези групи бъдат спряни за няколко седмици, следвайки лекарските препоръки, много пациенти забелязват положителни промени в своето състояние.

3. Здравословни мазнини в лечебно-профилактичната диета

Учените убедително доказаха, че полиненаситените мастни киселини омега-3 са полезни за всички, особено при множество възпалителни заболявания.

Сред тях са и автоимунните патологии.

Най-добри източници на тези вещества са:

• Уловената при естествени условия риба;
• Ленено семе;
• Семена чия;
• Орехи;

Лекарят може да препоръча на пациента хранителни добавки с полиненаситени мастни киселини с омега-3 за борба с хроничните възпаления.

4. Противовъзпалителни свойства на костния бульон

Костният бульон неотдавна си завоюва невероятна популярност.

И не без основание, той дарява впечатляващ набор от хранителни вещества и съдържа производният на колаген, желатин.

Това е основен компонент на съединителната тъкан.

Последният притежава противовъзпалителни свойства, тъй като е богат на глицин и пролин, които човешкият организъм използва за производство на съединителна тъкан.

В него също има много хондроитин и глюкозамин, които намаляват болките и прочие патологични симптоми на възпалителните технологии на ставите.

Съвет

Препоръчително е всеки ден да изпиваме по чаша горещ костен бульон.

Благодарение на тази напитка, няма да усещанията глад между храненията.

И с костния бульон се повлияват благоприятно болките в ставите и другите патологични симптоми на автоимунни нарушения.

5. Куркума – главният съюзник в борбата с възпалението

Това е незаменима съставка в къри соса и много други подправки от Близкия Изток.

Куркумата е използвана от древността за облекчаване на болки и за заздравяване на рани.

Най-новите изследвания потвърждават това нейно свойство и разкриват още множество допълнителни лечебни качества.