Как да определим – първо да планираме дете или да градим кариера? Каква е разликата между ранните и късните бременности?

Износването и раждането на здраво дете е възможно във всяка възраст. За тази цел е необходимо всяка от нас да се грижи за своето здраве, да води правилен начин на живот, навреме да минава медицински изследвания и да се вслушва в препоръките на лекарите.

Но трябва да има предвид, че бременността в различните възрасти може да протича по различни начини, и за тези особености трябва да се знае от по-рано.

20+

Тази възраст по традиция се смята оптимална за раждане на първо дете. На 20-25 години при жената хормоналният фон е най-висок, което позволява забременяване в планираните срокове и раждане без лекарска намеса.

Също така количеството хронични заболявания е малко – сърдечно-съдови, на стомашно-чревния тракт, липсват ендокринни патологии – захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване.

Не е маловажно, че на тази възраст жените не сменят толкова често интимните си партньори, и като последствие – при бъдещата майка липсват предавани по полов път инфекции.

Минуси – съвременните жени търсят себе си до 28-29 години – желаят да получат висше образование или второ такова, често сменят местоработата си, активно участват в обществения живот.

Детето, родено до 25-27 години, често веднага се предава на баби и дядовци или на детегледачки и се възпитава от тях едва ли не до пълнолетие.

30+

Според статистиката средната възраст, която за първи път се подготвя да стане майка, е от 28 до 33 години.

Въпреки че никакви кардинални изменения не се случват в женския организъм след 30, лекарите съветват жените в зряла възраст, планиращи бременност да минат изследвания, които включват:

1. Консултация с терапевт – лекарят трябва да изключи хронични заболявания в стадий на обостряне. За тази цел е необходим клинично и биохимично изследване на кръвта, проба за изследване на урина;
2. Консултация с гинеколог – необходимо е да се убедите в липсата на инфекциозно-възпалителни заболявания на органите на малкия таз.
3. Установяване на фактори, които обуславят неизносването на плода – антитела към фосфолипиди, антитела към кардиолипин, към хорионичен гонадотропин.
4. Установяване на кръвната група и на резус-фактор на жената и на мъжа. Ако жената е с отрицателен такъв, а съпруга с положителен, то преди планиране на бременността трябва да се проведе резус-имунизация. В случай че жената е с 0 кръвна група, а мъжа всякаква друга, по време на бременността веднъж месец трябва да се правят изследвания за групови антитела.
5. Консултация със стоматолог – всички стоматологични проблеми трябва да се решат преди бременността. За бъдещата майка са противопоказни рентгеновите изследвания и цяла редица препарати, без които лечението на зъбите е изключително трудно.

40+

Днес бременността над 40-годишна възраст вече не се възприема като нещо фантастично. Но статистиката свидетелства, че бременността в тази възраст е зона на особен риск.

След 40 рязко нараства риска от генетични нарушения на плода – и по-конкретно от Синдром на Даун, увеличава се риска от развитие на усложнения при протичането на самата бременност и раждането – всяка трета късна бременност завършва със спонтанен аборт.

През този период се обострят и стартират много хронични заболявания – диабет, хипертония и т.н. И планирането на бременност в тази възраст също е много проблематично.