Изследователи от Университетите във Ферара и Болоня изучавали останки на жени, открити през 2010 г. Тяхната могила е датирана през 7-8 век.

Учените определили, че намерените костни останки принадлежат на жена на възраст от 25 до 35 години. Освен кости също открили фрагменти от скелет на новородено дете. Предполага се, че то е родено в 38-ма седмица.

Раждане под въздействие на газове – кога е възможно

Учените изследвали скелета и направили неочаквано откритие. В черепа на майката били открити отвори – това свидетелства, че лекарите през Ранното Средновековие са извършвали трепанация.

Възможно е тази процедура да е била необходима за облекчаване на симптомите на прееклампсия – сериозно усложнение, което се развива в късните етапи на бременността.  Характеризира се с гърчове и прекомерно повишаване на артериалното налягане, което може да предизвика и гибел и на майката, и на детето.

Трепанацията често се е била прилагана за понижаване на кръвното, в борбата с епилептични пристъпи и други подобни явления.

Въпреки проведените манипулации жената починала и била погребана. След нейната смърт се реализира много рядко явление, известно като „раждане в гроба”.

Под действието на газове, образували се при разлагане на погребания труп, плодът излиза от тялото на майката.

Учените твърдят, че в момента на „раждането” вече не е било живо. Подобни случаи са редки, но все пак са описани в научната литература.  Необичайното раждане и трепанацията правят италианската находка уникална.

Прееклампсията днес се лекува

За разлика от средните векове днес бременните с прееклампсия се лекуват с вливане на магнезиев сулфат, хоспитализацията е задължителна с цел постоянен контрол на кръвното налягане.

Опасното състояние се развива по-често при бременни над 40 години, тоест в случаи на късна бременност както и при наличие на съпътстващи заболявания, сред които диабет и високо кръвно.

В такива случаи прееклампсията представлява обостряне на тези заболявания, вследствие на повишеното натоварване на организма от напредналата бременност.

Понякога състоянието е генетично обусловено, ако майката е страдала от него, е възможно и дъщерята при износване да вдигне високо кръвно и да се подуе. Прееклампсията не е често срещано състояние, застига само при 10% от бременните.