От състоянието на устната кухина пряко зависи нашето здраве и обратно. Научните данни потвърждават, че някои заболявания на зъбите и венците се отразяват неблагоприятно на протичане на патологиите на вътрешните органи.

А изследването, публикувано в списание mSphere, показва, че липсата на правилна грижа за зъбите и венците, възпаление на венците може да се разглежда като причина за респираторни патологии и дори пневмонии, а всъщност, причината е една – бактериите на зъбната плака.

Учените твърдят, че потенциалната хигиенна грижа е особено важна за здравето на дихателните органи при хора в напреднала възраст.

Бактерии в зъбната плака

В устната кухина живеят голям брой бактерии, голяма част от които се отнася към условно-патогенните. Многобройни изследвания доказват, че микрофлората, постоянно обитаваща устната кухина, може да предизвика редица заболявания на устната кухина.

Така била установена връзката между състоянието на зъбите и венците със заболявания на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, а също и с мъжките заболявания.

Нови изследвания на японски учени потвърждават, че бактериите могат да станат причина за някои заболявания на дихателната система и на пневмония в частност.

Йошихиса Ямашита, водещият автор на изследването от отдела по хигиена на устната кухина във факултета по дентална медицина на университета Кюсю, отбелязва, че съставът и съотношението на бактериите в зъбната плака са много важни за общото здравословно състояние.

Бактериите от устната кухина могат да мигрират по целия организъм и да влияят на всеки аспект на здравето.

На научния свят по-рано бяха представени резултати от изследвания, доказващи връзка между бактериалния пейзаж в устната кухина и някои заболявания.

Връзка с пневмонията

В изследване, което се превърна в потвърждение на връзката между бактериалния пейзаж в устната кухина и пневмония, вземат участие повече от 500 пациенти на възраст 70-80 години. Учените вземат проби и внимателно вземат участие в състава на микрофлората на устната кухина, а също и направили оценка на зъбния статус.

Оценката на състава на бактериалния пейзаж и съотношението на бактериите се провежда чрез генетично секвениране.

Анализът на данните разкрива 4 групи бактерии, които се откриват при всички пациенти. Но тези микроорганизми се откриват при хора, които са с множествена форма на кариес, масивни отлагания по зъбите, а също и вторична адентия

Според изследователи при лошо състояние на устната кухина, наличие на множествен кариес, заболявания на венците, в голяма степен сме изложени на риск от развитие на опасни заболявания.

Риск от заболявания

Дисбактериоза – нарушение на състава на бактериите, които могат да се наблюдават в устната кухина, а също и на червата. Известно е, че това състояние е свързано с някои заболявания на вътрешните органи.

При хора на възраст дисбактериозата на червата и устната кухина е причина за голям брой усложнения. Според някои учени има повишен риск от летален изход от пневмония, поради слабата реакция на лечението и формирането на усложнения.

Доктор Ямашита отбелязва, че вторичната адентия, неудовлетворителната хигиена на устната кухина, множествената форма на кариес и отлаганията по зъбите са тясно свързани с дисбактериоза на устната кухина.

А това може да бъде изключително опасно за възрастни пациенти с предразположеност към заболявания. Освен това е една от основните причини за формиране на тежки усложнения, които могат да се окажат фатални.