Фиброза на панкреаса - симптоми и лечение
Здравна Енциклопедия

Фиброза на панкреаса – това е доста често срещано заболяване, което е като усложнение на хронично протичащ възпалителен процес в този орган.

Неговата същност се състои в това, че здравата функционираща жлеза се замества от съединителнотъканни огнища. А това води до прогресиращо потискане на синтеза на панкреатични ензими.

Опасността от това състояние се заключава в това, че възникващите изменения са с необратим характер

Но при строго спазване на всички препоръки успява да се постигне съществено забавяне на протичащите процеси. В противен случай не е възможно избягване на различни усложнения.

В последните години броят на случаите на това заболяване значително нарасна. Това е пряко свързано с факта, че ежегодно все повече хора постъпват на лечение по повод остър или хроничен панкреатит.

Според статистиката, приблизително 40% от хората, страдащи от панкретит впоследствие се сблъскват с фиброза.

Проведени са множество изследвания, което позволява да се установи, че ако системно употребява алкохол, след около 15 години неговата задстомашна жлеза ще се състои на практика напълно от фиброзна тъкан.

В този случай вероятността от последващ летален изход е много висока.

В основата на развитието на фиброзата е хронично възпаление

Установено е, че специфичните огнища в паренхима се формират именно в периоди на обостряне. Колкото по-дълго протича хроничният панкреатит, толкова повече ще са такива огнища.

Изхождайки от казаното по-горе, можем да направим извод, че основният предразполагащ фактор за възникването на това заболяване е на първо място алкохолът.

Много по-рядко заболяването се предизвиква от възпалителни реакции на груби грешки в храненето, а именно яденето на твърде много мазна храна.

Освен това е била установена сериозната роля на никотина, под въздействието на който се нарушава синтеза на бикарбонати и се създават благоприятни условия за поява на фиброзна тъкан.

Значително по-рядко панкреаса се подлага на специфични изменения на фона на съществуващи патологии от страна на панкреаса. В резултат на тези заболявания в протоците на този орган налягането може да се повиши.

А това води до увреждане и развитие на възпалителна реакция в паренхима.

Много рядко хроничното възпаление, съпровождащо се с поява на съединителнотъканни огнища, е обусловено от муковисцидоза, различни травмиращи въздействия.

Механизмът на развитие на фиброза е обусловен от първична активация на протеолитични ензими, които водят до разрушаване на функциониращите клетки.

Участъците от паренхима отичат, а впоследствие се подлагат на инфилтративни и некротични изменения. Най-бързо панкреасът се видоизменя под въздействието на алкохола. Това е свързано със специфичното влияние на състава на панкреатичния сок.

Симптоми при фиброза на панкреаса

На първо място в клиничната картина при този патологичен процес се проявяват симптоми, които рязко влошават външносекреторната недостатъчност.

В хода на изследванията е било установено, че обемът на образуваните ензими при това заболяване може да се понижи с 80 и повече процента.

Първо при това състояние се нарушава процесът на храносмилане, което води до значителна загуба на тегло.

Още един характерен симптом е чревното разстройство. Болният се оплаква от водниста диария, стигаща до 8 пъти на денонощие.

При изследване на фекални маси в тях се открива голямо количество нехраносмлени ензими и липиди. Също присъстват и други диспептични нарушения, например, подуване на корема и т.н.

Диагностика и лечение на заболяване

Това заболяване може да се заподозре въз основа на анамнеза на съвкупността от оплаквания.

Лечението се свежда до заместителна ензимна терапия. Схемата и продължителността на прием на препаратите се подбира индивидуално.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 86

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg