Образуване на дискова херния – това е сериозно усложнение от травматичен или дегенеративно-дистрофични процеси, засягащи гръбначния стълб.

Само приблизително 10% от пациентите се лекуват по оперативен път и преминават след това допълнителен етап на лечение в условията на специализирани центрове и санаториуми.

За останалите пациенти е показна консервативна тактика на лечение с използване на различни средства, лечебна физкултура, носене на различни видове ортопедични изделия.

Немалка роля в борбата с усложненията играят промените в храненето, корекция на теглото и профилактика на още по-сериозни последствия.

Дискова херния – след острия период

В острия период на херния на междупрешленния диск за пациента е показно разтоварване на увредената област на гръбначния стълб и адекватно обезболяване.

То е необходимо за отстраняване на рефлекторния спазъм на мускулите в областта на увреждането, за отстраняване на отока и възпалителния процес в тъканите заобикалящи хернията, притискане на нервни стволове.

Но след като се отстранява болката и сковаността в движенията, самата херния не изчезва, затова е важно провеждане на постоянно комплексно лечение.

Измененията в областта на гръбначния стълб обикновено прогресират, и вероятността от повторни, по-тежки обостряния е голяма. Затова с отстраняване на острите явления, няколко седмици след обострянето, лечението има своите особености.

Какво е важно да се знае за последващото лечение – лекарства, физиотерапия?

След приблизително 3-4 седмици от началото на обострянето, когато болезнените усещания стават не толкова изразени, лечението се коригира от лекар.

Необходимо е продължаване на приема на противовъзпалителни средства, но от инжекции обикновено се преминава на перорален прием.

Важно е да се подберат лекарства, които притежават минимален спектър от странични ефекти по отношение на лигавиците на храносмилателната система.

Освен това може да се назначи масаж, строго според показанията, под контрол на общото състояние и усещанията в зоната на въздействие.

Приблизително от 5-6 седмица, в периода на ранно възстановяване, след като хернията окончателно се е формирала, постепенно се спират противовъзпалителни и обезболяващи, и лечението продължава с курс по масаж и физиотерапия.

Провежда се подбор на ортопедични конструкции – корсети, фиксиращи увредената зона на гръбнака и разтоварващи я, назначава се лечебна физкултура.

Всички упражнения се правят с корсет. С подобряване на състоянието лекарят препоръчва санаторно-курортно лечение или посещение на специален център.

Рехабилитация при дискова херния – особености

Ако това е херния с усложнения, неудобна локализация и се изисква оперативно лечение, последващата рехабилитация се провежда зад стените на специализирани центрове и продължава не повече от месец.

Първоначално е необходим престой в специални ортопедични конструкции, които поддържат гръбнака в определено положение.

Наред с носенето на корсети са показни курсове упражнения, помагащи за запазване на подвижността на гръбнака, за нормализиране на тонуса на мускулите и кръвообращението.

Всички методи за рехабилитация се подбират индивидуално, като се изхожда от обема на проведената интервенция и типа херния.

Ако това е консервативна терапия с отстраняване на болковия синдром и възпаление рехабилитацията се заключава в провеждане на курс по физиотерапия, лечебна физкултура и санаторно-курортно лечение за максимално бързо възстановяване на гръбначния стълб.

Мероприятията се провеждат по строго разработена от лекар схема, с участие на специалисти – реабилитолози, лекар-физиотерапевт и лечебна физкултура.

Профилактика на дискови хернии

Образуването на херния е сериозно усложнение на остеохондроза, затова е важна профилактика на подобно състояние.

Заключава се в укрепване на имунитета и нормализиране на кръвообращението и увеличаване на физическата активност.