За изясняване на произхода на главоболие най-често не са достатъчни стандартни изследвания на кръв и урина, както и изясняване на оплаквания. Необходими са и допълнителни диагностични процедури. 

За определяне на причините за главоболие може да се назначи рентген на челните синуси, компютърна томография или ЯМР, енцефалограма, лабораторни тестове.

Рентген и томография при главоболие - защо са необходими

Изследвания на кръв и урина

Изследването на кръв и урина може и да не помогне за установяване на мигрена или клъстерно главоболие, но те се използват за изключване на други заболявания.

Лабораторните тестове помагат за определяне на съпътстващи патологии, които е възможно да способстват за влошаване на състоянието, например, анемия или инфекция.

Пълна кръвна картина и допълнителните лабораторни тестове позволяват да се определи генезата на вторично главоболие.

Възможно е да се установи захарен диабет, проблеми с щитовидната жлеза или хронични инфекции, увреждане на бъбреците, които могат да предизвикат главоболие.

В кръвните изследвания се обръща внимание на количеството еритроцити, показатели на хемоглобин – понякога и на хемотокрит, а също и на СОЕ и левкоцитарна формула.

Паралелно се прави оценка и на резултатите от изследване на урина.

Рентгенография на синусите

При хора с хронични патологии на уши, нос или гърло често възниква главоболие, причината за което може да е обостряне на хроничен синузит или натрупване на гной в синусите, особено в челните.

За изключване или потвърждаване на това заболяване може да помогне рентгенография. Назначава се при болка след прекарана остра вирусна инфекция или преохлаждане на фона на проблеми със зъбите или съществуващи в анамнезата синузити.

Извършването на рентгенография дава относително точни резултати, и тогава за отстраняване на болезнените усещания е необходимо лечение при УНГ-специалист.

Ако пък на рентгеновата снимка не се установят проблеми със синусите, са необходими по-сложни методи за визуализация.

Лекарски предписания – проверка на зрението, лумбална пункция

Ако главоболието се предизвиква от зрително претоварване, продължителна работа с компютър или при носене на очила, е необходимо направление за офталмолог.

Специалистът провежда комплексна оценка за състоянието на зрителния анализатор. На преглед се изследват нивата на вътреочното налягане, което изключва глаукома.

Ако се подозира, че причината за главоболието са инфекции на нервната система, може да се назначи лумбална пункция.

Тази диагностична процедура се извършва за изключване на състояния, които могат да повлияят на главния и на гръбначния мозък – кръвоизливи, инфекции, тумори.

И може да предизвика главоболие няколко часа след получаване на материала, като за провеждането му са необходими строги показания.

Електроенцефалограма при главоболие

Изследването на електрическата активност на мозъка се назначава далеч не на всички хора с главоболие.

Показно е в случаите, ако на фона на главоболие или са възникнали конвулсии. Електроенцефалограмата – това е тест, при който се регистрират електрическите сигнали на мозъка.

Тази електрическа активност се установява с електроди или с датчици, които се разполагат на главата и се предават на полиграф, който регистрира активността.

ЕЕГ може да е признак на нарушения на активността на главния мозък, но обикновено не може да определи истинския проблем, заради който възниква главоболие.

Компютърна томография и ЯМР при главоболие

При провеждане на този вид рентгенография се използва рентген и компютърен скенер за получаване на изображения на главата или на тялото.

Ако се планира томография с контраст, е много важна предварителна подготовка. Необходими са кръвни изследвания и направление от личния лекар, в който се посочват данни за алергия към препарати.

Понякога тест за алергии се прави и преди самата процедура. Желателно е преди самото изследване да не се яде тежка храна, сокове, кафе и алкохол. Ако се приемат определени лекарства, това трябва да е посочено в направлението.

ЯМР дава по-голям обем от информация за съдържимото в черепа и то без рентгеново облъчване.

При извършване на това изследване се използват радио- и електромагнитни вълни, а също и мощен компютър, който пресъздава изображението на вътрешните структури на главата.