Розеола /известна още като 6-та болест, екзантема субитум и розеола инфантум / представлява вирусно заболяване при малки деца, като най-често засяга тези на възраст между 2 и 6 години.

То протича обикновено с няколко дни висока температура, последвана от характерен обрив, който се появява, след като телесната температура се понижи.

Как да измерите температурата на детето ви?

Като поставите термометър в устата/орално/, в дупето /ректално/ и под мишницата /аксиларно/.

Най-честите причинители на заболяването са 2 вируса: човешки херпесен вирус /HHV/, тип 6 или евентуално тип 7.

Инфекциозните организми принадлежат към едно и също семейство и са по-известни като херпес симплекс вируси /HSV/, но HHV-6 и HHV-7 не могат да предизвикат появата на херпеси и генитални херпесни инфекции, каквито причиняват херпес симплекс вирусите.

Какви са симптомите?

Засегнатите деца обикновено развиват леко заболяване на горните дихателни пътища, което се последва от фебрилитет, продължаващ над 1 седмица като телесната температура се повишава над 39.5 градуса по Целзий.

През това време детето може да стане нервно или раздразнително, може да е с намален апетит и с подути лимфни възли в областта на шията.

Високата температура в повечето случаи спада рязко и едновременно с това се появява в областта на седалището, розово-червен плосък или леко повдигнат над околната кожа обрив във форма на петна, който впоследствие обхваща тялото.

Петната избеляват при докосване, а някои дори имат бял „ореол“ около тях. Обривът обикновено се разпространява към шията, ръцете, лицето и краката.

Характерната за заболяването бързо покачваща се температура предизвиква фебрилни гърчове /конвулсии, дължащи се на високата температура/ при около 10-15% от малките деца.

Признаците на фебрилни гърчове са:

• Безсъзнание;
• 2-3 минути потрепвания или спазми в ръцете, краката или лицето;
• Загуба на контрол на пикочния мехур или на червата.

Заразна ли е шестата болест?

Екзантема субитум е контагитозна и се разпространява посредством гърлени и носни секрети на заразените хора. Те се изхвърлят, когато например заразеното дете говори, смее се, кашля или киха.

Други хора, които вдишват заразените секрети или ги докоснат и след това допрат ръцете си до носа или устата, след това е възможно също да се разболеят.

Вирусите, които са причина за заболяването се предполага, че не се разпространяват от децата, когато вече са започнали да проявяват симптоми му.

Лечение на розеола

Заболяването обикновено не изисква медицинско лечение, но ако все пак се налага, то се насочва към намаляване на високата температура.

Антибиотиците не са ефективни, тъй като бактерия, а не вирус го причинява.

За понижаване на температурата използвайте парацетамол или ибупрофен и в никакъв случай от аспирин, поради увеличеният риск от синдром на Рей.

За да предотвратите обезводняване можете да давате на детето си повече течности.

Продължителност

Характерният фебрилитет продължава от 3 до 7 дни, последван от обрив, който протрахира от няколко часа до няколко дни.

Превенция

Не съществува начин за предотвратяване разпространението на болестта.

Тъй като вирусната инфекцията обикновено засяга малки деца и много рядко възрастни, се смята, че след отшумяването ѝ, организмът изгражда траен имунитет към причинителите.

Въпреки това са описани и случаи на рецидивирането на заболяването, но те са изключително редки.