Розов лишей, също наричан Питириазис розеа, представлява кожен обрив, който обикновено започва като едно голямо кръгло или овално петно на гърдите, корема или гърба.

То се нарича също петно предвестник и неговият първоначален размер може да бъде до 10 см. в цялост.

Появата на петното предвестник обикновено се последва от формирането на подобни, но по-малки лезии, които се спускат от средата на тялото във форма, наподобяваща увиснали клони на борови дървета.

Питириазис розеа може да засегне всяка възрастова група, но най-често се случва на възраст между 10 и 35 години.

Обикновено минава от само себе си след около 6 седмици. Кожният обрив може да предизвика сърбеж и лечението обикновено се фокусира върху облекчаването на симптомите.

Какви са симптомите?

Питириазис розеа обикновено започва с появата на голямо, леко повдигнато над околната кожа, люспесто петно по гърди, гърдите или корема.

Преди да се появи първоначалният обрив, някои хора изпитват болки в гърлото или висока температура.

Около няколко дни или седмици след появата на петното предвестник, можете да забележите малки люспести петна по целия си гръб, гърдите или корема, които наподобяват борови иглички.

Обривът може да предизвика сърбеж, който понякога е много силен.

Ако петната останат за постоянно потърсете лекарска помощ.

Какви са причините?

Точната причина за появата на розовия обрив е неясна, въпреки че има някои доказателства, че може да е предизвикан от вирусна инфекция, особено от някои щамове на херпесните вируси.

Смята се, че питириазис розеа не е заразно.

Какви са усложненията?

Усложненията са много редки, но все пак се случват и се изразяват в:

• Силен сърбеж;
• Постоянни кафяви петна след изчезването на обрива. Обикновено се наблюдават при по-мургав тип кожа.

Но неадекватно прилаганата терапия, честият контакт с вода, засиленото потоотделяне е възможно да увеличи продължителността на проявление на обрива.

Лечение на розов лишей

В повечето случаи характерния обрив за питириазис розеа изчезва от само себе си след около 4-6 седмици.

Но ако не отшуми в рамките на този период или ако сърбежът е прекалено досаден, то тогава за пациентите са на разположение многообразие от процедури и терапии.

Лекарства

Някои лекарства могат да облекчат симптомите или да съкратят продължителността на проявлението на обрива.

Примерите за такива са:

• Кортикостероиди – кремове и мазила, съдържащи различни разновидности на кортизона, могат да спомогнат за облекчаване на сърбежа и за намаляване на зачервяването;

Антихистамини – медикаментите против алергия като дифенхидрамин също могат да бъдат полезни за намаляване на сърбежа. Ако е необходимо могат да бъдат приложени по-силни антихистамини, които са на разположение без рецепта.

Антивирусни лекарства – медикаменти като ацикловир може да намали продължителността на проявлението на питириазис розеа в рамките на 1-2 седмици.

Фототерапия

Излагането на естествена или изкуствена слънчева светлина може да спомогне за избледняването на обрива. При някои хора, обаче тази терапия може да доведе до трайно потъмняване на определени участъци от кожата, дори и след като обривът изчезне.

Човек може сам да облекчи дискомфорта си, като направи следното:

• Къпе се или си взема душ с хладка вода;
• Нанесе каламинов лосион върху обрива;
• Бактерицидните разтвори, включително и билковите имат положително въздействие;
• Препоръчително е пациентите да избягват контактите с вода и да избягват носенето на дрехи от синтетични материи.