Не е тайна за никого, че една от най-любимите играчки за малките и подрастващи момичета са добре познатите ни кукли. Оказва се, обаче, че играта с някои кукли в ранното детство може да повлияе на психиката на момичетата през пубертета. В следващите редове ще обясним защо се получава това.

Как любимите кукли, с които момиченцето е играло в детството, влияят на характера на бъдещата жена

Игрите са водещи при децата до ранна училищна възраст.

Сред любимите играчки на момиченцата често са т.нар. модни кукли, сред които са Barbie, Winx, Monster high, Bratz, Moxie.

И какъвто и да е сюжетът на играта момиченцето се отъждествява с любимата си кукла.

Момиченцето си се представя същата красива, модерна и щастлива.

Сякаш няма нищо лошо в такива фантазии.

С какво могат да бъдат опасни игрите с такива кукли

Когато си играе с подобни кукли момиченцето подсъзнателно възприема стандартите на красота – тънка талия, дълги слаби крака, пищни гърди, безупречни черти на гримираното лице и т.н.

Но тези ценности не се ограничават до външността, детето също си създава образ на идеален живот – боядисана коса, гардероб, пълен с лъскави и дори разголени дрехи, срещи с такива приятелки.

Сформираната в детството представа за женска привлекателност се сблъсква с реалността, когато момиченцето навлезе в пубертета.

Внезапно разбира, че нейната талия не е достатъчно тънка, краката не са и толкова дълги, както би искала, а от размера на гърдите има какво да се желае.

Недоволството от собствената външност се съпровожда с неувереност в собствената красота, и като вследствие в себе си.

Освен това не се оправдават и очакванията за лъскав живот, какъвто са имали фешън куклите.

Всъщност е невъзможно 24 часа в денонощието да се забавляваме.

Последствията от подобни детски представи, проектирани вече във възрастта на пубертета, са строгите диети, тренировките до изнемогване във фитнеса, пластични операции

Момиченцата, усвоили стандартите на външността от модерните кукли, почти никога не са доволни от собствения си живот и от този на околните.

Те си мислят, че са достойни не просто за доброто, а за идеалното.

Без да полагат особени усилия, те очакват от някого подаръци, скъпи коли и отплата за удоволствието. В замяна те са готови да предложат себе си красиви.

Трябва ли родителите изобщо да отказват такива кукли

Справедливо е да се отбележи, че просто пластмасовата кукла не може да повлияе толкова сериозно на възгледите и очакванията на момиченцето.

Но куклата в ръцете на момиченцето – това е самоиндетификатор.

При масираната „подкрепа“ на анимационните филми, снимките в детските списания, рекламата по телевизията, витрините на магазините, картинките по дрехите тези мисли се подкрепят многократно.

Куклата за момиченцето се превръща в осезаем проводник в свят на тези фантазии.

И какво сега, да не купуваме такива кукли

Разбира се, може да се купуват, но трябва да се наглеждат игрите на детето.

Трябва да се измисли професия за тази кукла, желателно е да не е фотомодел или манекенка, а социално значима – лекар или учител.

В процеса на игрите е полезно да се усвоят механизмите на социалния обмен, взаимна подкрепа, грижа за околните.

Може да се моделира семейство, в което фешън куклата има деца, родители.

Например, води своя син на детска градина или училище, приготвя вечеря и ходи на работа.

Така фокусът на внимание на момиченцето се измества от получаването на удоволствие от живота и от безупречната външност към конструктивни отношения с вънншия свят.

Естествено, изборът дали да следва горепосочените съвети, остава в правомощията на всеки родител, но ние препоръчваме да се вземе предвид всяка от вече изброените препоръки, защото психиката на момиченцата е изключително крехка в тази възраст и е важно да я пазим по всички възможни начини.