Хората, които по-често пият сладки напитки, е по-вероятно да се разболеят от онкологично заболяване. Към момента не е доказано, че тези напитки са причина за рак, но тази връзка е установена сравнително отдавна.

Сок и газирано повишават общия риск от рак 

Резултати от ново мащабно френско изследване насочват към предположението, че ограничаването на сокове и сладко газирано може да помогне за намаляване на случаите на онкологични заболявания.

През последните десетилетия се стигна до рязко нарастване на потреблението на сладки напитки, което се свързва нарастване на случаите на затлъстяване, а това само по себе си увеличава риска от развитие на рак.

Световната здравна организация препоръчва да се ограничи ежедневното потребление на захар до 10% от общото енергийно потребление на човека.

Също се посочва, че по-нататъшното понижаване на нивата до по-малко от 5% - около 25 грама дневно, би било по-полезно за здравето.

Много държави въведоха или смятат да въведат данък върху сладките напитки с цел подобряване на здравето.

Данъкът върху захарните изделия не беше приет у нас

У нас също за обществено обсъждане бяха пускани проекти за изменение на различни наредби на Министерството на здравеопазването, и на закони, с които да се наложи данък на вафлите, да ядат българите по-малко.

Така и не се стигна до приемане и влизане в сила на нито един от тези проекти за нормативни актове.

Обществеността не прие аргументите на МЗ и този данък се определяше, като ограничаване на правото на избор.

В рамките на новото изследване се анализирали данни от над 100000 французи – 21% мъже и 79% жени, като се оценили нивата на потребление на сладки напитки от тях.

Наблюденията продължили 9 години – от 2009 г. до 2018 г., за да се направи оценка на всички видове рак, а също и за някои конкретни видове, сред които рак на дебелото черво и на простатата.

Резултатите показват, че увеличаване на потреблението на сладки напитки със 100 мл дневно се свързва с повишаване на общия риск от развитие на рак с 18% и с 22% от онкологично заболяване на гърдата.

Изследователите отбелязват, че получените данни не установяват причинно-следствена връзка между сладките напитки и риска от развитие на рак.