Според ново изследване с участието на мъже и жени, по начина на спане може да се прогнозира натрупването на патологични белтъци, характерни за болестта на Алцхаймер.

Получените резултати обещават помощ при новата диагностика и за разработване на профилактични мерки против това невродегенеративно заболяване.

Начинът на спане може да помогне за разкриването на Алцхаймер

Болестта на Алцахаймер се свързва с натрупване на бета-амилоид и тау белтъци в мозъка. Това са 2 признака, които се появяват дълго преди появата на характерните нарушения на паметта.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли установяват, че патологичното натрупване на белтъци е свързано с определени нарушения на съня. На първо място, това е намаляване на делта-съня и нарушаване на сънните вретена по време на средната фаза на бавния сън, вижда се като електроенцефалограма.

Изследователите също установяват, че намаляването на количеството на съня с напредването на възрастта от 50 до 70 години, когато се спи по-малко, също се свързва с високи нива вредните белтъци.

Това означава, че промените в активността на мозъка по време на сън, а също и при промяна на количеството на съня е възможно да служат за предупреждаващ признак на болестта на Алцхаймер, което позволява да се направи ранна диагностика.

Профилактични мерки все още не са разработени – сънотворните в този случай не решават проблема.

Но когато се известни проблемните „участъци” на съня, учените могат да създадат комплекс от ефективни профилактични мерки за връщане на ритмите на съня към нормата.

В търсене на ефективно лекарство срещу Алцхаймер

Към момента болестта на Алцхаймер се лекува чисто палиативно, изписват се някои медикаменти, които подобряват състоянието и облекчават симптомите.

Учените по цял свят провеждат изследвания, с които се цели откриването на ефективно лекарство. С негова помощ да може да се спре дегенерацията на мозъчната тъкан и бързият когнитивен упадък, който създава сериозни проблеми на близките на болния.

С напредването на болестта възрастният не може да се обслужва сам, необходима му е чужда помощ. За забавяне на умствения упадък вече са разработени някои ефективни лекарства, които в следващите години ще минат клинични изпитвания.