Патологиите на сърцето са една от водещите причини за инвалидност и дори гибел на хора в относително млада възраст.

Често проблемите със здравето се откриват при активно физическо натоварване, стрес, проявявайки се под формата на различни аритмии.

Едно от най-честите оплаквания на лекаря сред младежите е потрепване на сърцето в гърдите, тахикардия – ускоряване на сърцебиенето или явни нарушения в неговата функция.

От какво са предизвикани и до колко опасно е това състояние?

Проблеми с ритъма на сърцето

Много хора преди да се обърнат към лекар, в продължение на много години усещат потрепване на сърцето или пристъпи на тахикардия.

Понякога са изразени до такава степен, че може с невъоръжено око да се види как гърдите в проекцията на сърцето буквално вибрират.

Сърцебиенето възниква без явно провокиращо събитие или каквито и да предшестващи симптоми.

Често тахикардия или неприятни симптоми от страна на сърцето възникват по време на физическа активност, и следователно се ограничава способността на човек ефективно да тренира.

Притеснявайки се за сърцето и неговата функция, много хора се обръщат за съвет към лекар, но ако това е в период между пристъпи, често първоначално подобни оплаквания се приемат за невроза.

Но опитният кардиолог, анализирайки всички оплаквания, може да разбере, че сърдечният ритъм на пациента не е нормален, и определя истинската причина за аритмия.

Причини за тахикардия и други видове нарушения на ритъма

Терминът „тахикардия” се отнася към усещането, че сърцето бие много по-бързо, отколкото обичайно.

Макар и някои видове тахикардия да се смятат за доброкачествени, внимателният анализ на историята на болестта открива провокиращи фактори, които могат да бъдат причина за анормален сърдечен ритъм.

Сърцебиене, което има рязко внезапно начало и съществено превишаване на нормалните стойности, и служат за важен симптом на възникваща аритмия.

Подобни пристъпи, ако това е необяснима тахикардия, не трябва да се игнорира, те могат да бъдат опасни за живота.

Влияние на тахикардията върху здравето

Не всички видове сърцебиене се смята за ненормални и се отразяват неблагоприятно на здравето. Сърцето понякога може да генерира само единични съкращения, предизвиквайки необичайно усещане – екстрасистолия.

С редки изключения, тези редки излишни съкращения се смятат за нормални и не влияят на здравето като цяло.

Но който изпитва рязко изменение на честотата на сърдечните съкращения, изразена тахикардия, изисква по-нататъшно изследване.

Сърцебиенето при такива ситуация се отразява неблагоприятно на здравето, често може да се съпровожда с неприятни усещания.

Тези важни симптоми са маркери, че сърцебиенето представлява патологична аритмия, и е необходима подробна диагностика.

Диагностика и връзка с физическите натоварвания

По време на диагностика лекарят подробно изучава историята на болестта със специфично внимание към симптоми като дискомфорт, болка в гърдите, световъртеж, връзка с физическо натоварване.

Електрокардиограма – неинвазивно изследване, което оценява електропроводимостта на сърцето в състояние на покой, назначава се за първоначална оценка за състоянието на сърцето. Понякога дори в състояние на покой ЕКГ-то може да изглежда като изменение на електрическата активност, което помага за поставянето на диагноза.

Ако ЕКГ-то е нормално и детайли от анамнезата предполагат аритмия може да се използва денонощен мониторинг.

ЕКГ-мониторите са портативни устройства, които служат за регистрация на електрическата активност в сърцето по време на пристъп.

Също може да се използва дозирано физическо натоварване, което предизвиква развитие на аритмия.