Гадене – това е неприятно специфично усещане в епигаструма, възможно е да се разпространи към устната кухина и хранопровода. В отделни случаи се съпровожда с влошаване на общото състояние, неразположение, световъртеж.

Симптом на какви заболявания може да стане гаденето

Една от най-честите причини за гадене е заболявания на стомашно-чревния тракт. Отделно могат да се разграничат следните патологии:

  • Гастрит – при обостряне на това заболяване гадене се появява след хранене;
  • Панкреатит – към неприятните усещания може да се присъедини и горчив вкус в устата;
  • Горчивият вкус в съчетание с гадене може да се появи при холецистит и други патологии на жлъчния мехур;

Неразположение може да се появи като отделен симптом. А може да стане причина и за нарушение на хранителния режим, която е необходима при лечение на множество заболявания на стомашно-чревния тракт.

Гаденето е не само при патологии на стомашно-чревния тракт. Причините за това състояние могат да са и съдови заболявания. При хипертония е възможна появата и на допълнителни симптоми – световъртеж, главоболие, болка в ушите.

При инсулт гаденето може да премине в повръщане, което не носи облекчение. В този случай е необходимо да се обръща внимание на общото състояние. Възможни са асиметрии на лицето, слабост в крайниците нарушения на говора.

Пиелонефрит, гломерулонефрит – възпалителни процеси в бъбреците могат да станат причина за интоксикация на организма. Освен гадене в този случай се появява болка в кръстния отдел, отоци, слабост.

Още една често срещана причина за неприятно усещане в епигаструма е отравянето. Причина могат да бъдат не само некачествени продукти. Възможно е предозиране с лекарствени средства, използване на некачествена битова химия.

Стрес – като една от причините

Причината за гаденето може да стане стрес. И може да бъде временен и силен, тоест краткотрайната реакция на въздействие на външни фактори. А може да бъде и хронична – работа в неблагоприятни условия, семейни проблеми. При всяка емоционална превъзбуда се отделя адреналин в кръвта. И това става причина за влошаване на състоянието.

Освен стрес, причина за неприятни усещания може да бъде преумора, недостиг на сън. В този случай към гаденето могат да се присъединят обща слабост, сънливост, гадене.

Люлеенето в транспорта – също често срещана причина за влошаване на състоянието. От него могат да пострадат и деца, и възрастни.

Понякога с неприятни усещания при пътувания могат да се справят с помощта на специални лепенки и таблетки. Но има ситуации, когато всички взети мерки не помагат.

И не трябва да се забравя за още една популярна причина за гадене при жените в период на очакване на дете – токсикоза. Бъдещите майки страдат от него основно в първия триместър. След това състоянието постепенно се влошава.

Гадене при деца

Детето може да се оплаква от периодично възникващи пристъпи на гадене. Никакво соматично заболяване не се открива при преглед. Причина за това състояние при деца могат да станат следните фактори.

Обезводняване

Понякога неприятно чувство в епигаструма при деца възниква след игра и бягане. Особено често това се случва през лятото, при горещо време. В този случай за облекчаване на състоянието на детето е достатъчно да се даде обикновена вода.

Нервно напрежение

Понякога на децата може да им се гади от стрес. Причина могат да са изпити в училище, страх от наказание от родителите.