Има ли място за романтика в едностаен апартамент? Какъв да бъде секса? Как да не погубим съпружеските си задължения и да не травмираме психиката на детето?

Две противоположни мнения – кой е прав?

Въпросът за реакцията на ситуацията, когато детето случайно става свидетел на сексуални сцени, е от доста отдавна. Психолозите се разделят по този въпрос на 2 лагера.

Едни смятат, че е недопустимо и може да доведе до психологически проблеми у неволния зрител. Други пък напротив дават за пример множество нормални семейства, където всички спят в една стая, като родителите правят любов нощем и това никого не безпокои.

Няма да вземаме страна, още повече, че обстоятелствата във всяко семейство могат да са различни. Просто ще разгледаме най-разпространените проблеми и ще подскажем как могат да се разрешат.

Има проблем – ще се намери и решение?

С какво обикновено се сблъскват родителите на дете в училищна възраст, които имат на разположение само една жилищна стая?

1. Пълна липса на секс доста дълго време. Често родителите разсъждават – ще изпратим детето на лагери или при баба му, и ще си наваксаме
2. Скованост в отношенията – а ако детето се събуди изведнъж и ни разкрие, мисъл, която не ни дава да се отпуснем, и разбира се, води до намаляване на честотата съпружеските отношения.
3. Прехвърляне на отговорността върху жената/мъжа – той/тя ще го измисли по-добре – така може да си мисли всеки от съпрузите.

Всички това е напълно погрешно. Ако разсъждавайте по този начин, постарайте колкото се може по-бързо да преразгледате начина си на мислене. В противен случай съпружеските ви отношения са обречени.

Начинът за решение на тези въпроси:

1. Не мълчете – изключително важно е да се откровени с вашия партньор. Темата за секса и интимния живот и до днес остава деликатна в много семейства, и може да се превърне в допълнителен повод за напрежение между съпрузите. Не се притеснявайте открито да обсъждате своите опасения и тревоги. Ако се тревожим за нещо, но не споделяме с партньора, връзката започва да се руши.
2. Не забравяйте за хумора – дори такива деликатни теми не трябва да минават без шеги – това отлично сваля напрежението и се преборва със сковаността в отношенията.
3. Приключение за двама – възприемайте това като авантюра. В нея сте двама равноправни участника, които не очакват инициативата един от друг, а я проявяват активно.

Територия само за двама – искате да останете незабелязани

Въпросът как незабележимо за детето да се прави любов, не вълнува толкова силно родителите на малки деца – до 3-годишна възраст, но колкото по-голям става синът или дъщерята, толкова повече са тревогите на тази тема. Ето няколко варианта за решение на проблема:

1. Избирайте други помещения на едностайното жилище – банята и кухнята – това не е само игра на криеница, но и отлична възможност за получаване на нови усещания.
2. Стая в стаята – някои родители отделят част от стаята за детето с помощта на шкафове. В резултат се образува импровизирана стаичка, в която синът или дъщерята ще бъдат лишени от възможност случайно да станат свидетели на любовните сцени.
3. Нощно рандеву – много родители предпочитат нощния секс, докато детето спи. И повярвайте децата умеят да спят дълбоко.
4. Докато детето е на гости – решението е да се изпрати да види баба и дядо няколко дни.