Детето трудно диша през носа? Мислите си, че това е простуда? Не е задължително.

Причините за запушване на носа при деца са много, като се започне от увеличаване на сливиците и се стигне до реакция на промени в температурите.

Защо през зимата носът на децата по-често е запушен

Хрема – характер на секретите

Запушеният нос е първи симптом на остра вирусна инфекция и на практика се превръща в начало на заболяването.

Детето започва да подсмърча, да диша през устата, а след известно време започва да му тече носа. Но защо не веднага?

Такива са характерните особености на развитие на възпалителен процес на лигавиците, причина за които е респираторен вирус.

Лигавицата на носа и на носоглътката се възпалява и подува, което води до затруднено дишане, а след това започва и хремата.

Добре е, ако секретите от носа са течни. В такъв случай слуз се отделя активно и се изсеква. Така хремата ще мине по-бързо. По-лошо е, ако слузта е с гъста консистенция. В такъв случай се задържа повече в носа, оздравяването се забавя.

Течната слуз трябва да се разрежда, за да се отделя по-лесно. Някои майки биват съветвани да дават на детето да подиша над пара от прясноварен картоф или сварена лайка.

Но тези процедури могат да са опасни, тъй като детето може да се изгори. Затова вместо бабини методи е добре да се обърнем към педиатъра на мъника, който да предпише средства за разреждане на носните секрети и да даде препоръки за по-лесното им отделяне. 

При грип запушеният нос е често явление и не се отделят секрети. За сметка на това при риновирусни инфекции носът се превръща в ручей.

Сходна е картината при парагрип – вирусът на това заболяване засяга не само областта на носа, но и синусните кухини. В този случай възникват 2 симптома – и хрема, и запушен нос.

Капки против запушен нос

С повишено внимание следва да се използват капки против запушен нос при лечение на деца, тъй като не всички са подходящи.

Преди да се използват капки за нос е добре да се направи консултация с педиатъра на детето. Например, съдосвиващи препарати могат да се използват само в първите 3-4 дни след хрема и единствено в детска доза, тоест само по една капка.

Днес се отпускат капки за носа с 12 и дори с 24-часово действие. Родителите трябва да бъдат внимателни при тяхното използване и при никакви обстоятелства не трябва превишават дозата и честотата на приложение.

Използването на такива препарати над посочения срок може да предизвика спазми не само на лигавицата, а това само засилва запушването на носа.

Някои майки за омекотяване на коричките от засъхнала слуз в носа използват маслени капки, спрейове като Пиносол или масло от облепиха, зехтин или от слънчоглед.

Подобни методи на лечение не са препоръчителни. Проблемът е, че маслата блокират функцията на микроскопичните реснички на лигавицата, което затруднява отока на слуз. Така само се усилва хремата.

В някои форуми могат да се намерят препоръки към майките да се използват лучен сок или от цвекло вместо капки. Това не трябва да се прави. Зеленчуковите сокове могат да предизвикат изгаряне на лигавицата, а понякога и алергична реакция.

Оптималният вариант е физиологичен разтвор, който разрежда слузта и спомага за отделянето ѝ от носа, като се възстановяват функциите на ресничките.

Физиологичен разтвор може да се използва неограничено количество пъти до пълно оздравяване.

Капките е най-добре да се слагат, когато детето е по-гръб, главата е леко издадена назад. В противен случай ще прескочат горната част на носа и ще навлязат направо в долната.

Запушен нос като реакция на смята на температурата

След първото вдишване на детето, излязло на студено от топло помещение, носът се запушва или се превръща в ручей.

Най-вероятно това е студова алергия, която отшумява веднага след връщане в топло помещение.

При запушен нос от такава алергия не е желателно да се използват капки за нос, които свиват кръвоносните съдове. След 3-4 дни те имат обратен ефект и усилват запушването.