Шафранът е не само красиво градинско цвете, той също е източник на ценно ароматно вещество, една от най-скъпите подправки в света, представляваща смлян цвят на шафрановия минзухар.

Като подправка шафранът е много по-разпространен на Изток, където е известен не само със своя пикантен вкус, но и с множество лечебни свойства.

Ползите за здравето от шафрана са множество, тази подправка е била обект на изучаване от учени от всички континенти. И всички еднозначно стигали до извода, че шафранът притежава мощни целебни свойства.

С използването на тази невероятна подправка става възможно човек да се избави и да предотврати такива заболявания като – патологии на сърдечно-съдовата система, възпалителни процеси на венците, умора.

Шафранът, подобна на леките тонизиращи средства, спомага човек да си „проясни“ ума.

Не по-малко полезно действие подправката оказва и на кожата, особено ако тя е суха, напукана, следва да я намажете с шафранова каша, смесена с вода.

Такъв витаминен коктейл ще възстанови витаминно-минералните запаси на кожата, ще я подмлади и, образно казано, ще оздрави нейният цвят и външен вид.

Ако комбинирате златистата подправка с други билки, можете да получите средство срещу кашлица, разстройство на стомаха, подуване на червата, оплешивяване и безсъние.

Състав на шафрана и неговото въздействие върху организма

Шафранът, като се има предвид неговият богат химичен състав, притежава потогонно и антиспазматично действие.

Етеричното масло, съдържащо се в шафрана – шафранал, действа цитотоксично действие спрямо раковите клетки.

Шафранът е своеобразен склад на минерални вещества, той съдържа манган, мед, калций, калий, желязо, цинк, селен, магнезий.

Всеки един от тези минерали изпълнява важни за организма функции. Медът и манганът обезпечават синтеза на антиокислителни ензими.

Желязото е необходимо за образуването на червените кръвни клетки. Функцията на сърдечния мускул се направлява от калия.

В състава на шафрана могат да бъдат установени големи количества от витамините от групата В – фолиева киселина, ниацин, рибофлавин, тиамин, а също така и аскорбинова киселина и витамин А – бета каротин.

Употребата на подправката като добавка към храната способства за възстановяването на клетките на мозъка и тялото.

Шафранът способства за овлажняване на детеродните органи, служи за ефективно средство за лечение на женската пикочно-полова система. Също така способства за повишаването на сексуалното желание на жените.

Според някои учени, шафранът предотвратява в отделни случаи неизбежния процес на загуба на зрение при напредване на възрастта.

Тази необикновена подправка оказва подмладяващ ефект върху клетките на зрителните органи. Вследствие на което зрителните клетки започват да функционират много добре, те стават по-силни.

Шафранът се използва като болкоуспокояващо, антисептично и общоукрепващо средства. С помощта на тази подправка се постига укрепване на нервната система, нормализиране на менструалния цикъл, очистване на бъбреците, пикочния мехур и кръвта.

Подправката се използва при заболявания на кръвоносните съдове.

Употребата на шафран като подправка, добавена към храната способства за регулирането на мастния обмен, за повишаване устойчивостта на организма към всякакви стресови ситуации и за повишаване на артериалното налягане.

Златистата подправка се препоръчва да се употребява в началните стадии на атеросклероза, стенокардия, исхемична болест на сърцето, хипертония.

Въпреки своята висока цена и множеството си полезни свойства шафранът в някои случаи не трябва да се използва, тъй като е възможно да бъде опасен за здравето.