Еднозначно е по-добре, когато онкологичното заболяване се открива в ранен стадий. Понякога е достатъчно да се вслушаме в сигналите на организма.

Кои от т.нар. червени флагове не трябва да игнорираме

Рискови фактори

Обикновено под червени флагове се разбират именно симптоми, но към тях могат да бъдат отнесени и редица рискови фактори. На първо място следва да се обърне внимание на наследствения фактор.

Причина за развитие на някои видове рак и злокачествени тумори се крие в мутациите, които наследяваме от родителите.

Например, ако е известно, че бабата на момичето е страдала от рак на млечната жлеза, когато е била на 40, а майката на 45, то тогава има нужда от генетично изследване и контрол от лекар.

Рисков фактор е и тютюнопушенето. Ако човек пуши 30-40 години, това за него е автоматичен червен флаг. На фона на тютюнопушенето се развива около 15 вида тумори.

Необходимо е да се направи нискодозова компютърна томография или поне рентгенография, препоръчително е веднъж годишно, за да се разбере всичко ли е наред.

Общи класически симптоми

От общите симптоми – загуба на тегло, особено 10-15 килограма на фона на добър апетит. Много хора често се радват на този факт и не се стремят към това да прекъснат този процес, макар и отслабването без причина да е тревожен сигнал.

Също е опасно и лесното уморяване. Ориентир трябва да е това, че необичайното състояние настъпва рязко, сякаш като с нож. До вчера сякаш нищо не е било, а днес твърде значима слабост и умора.

Още един общ сигнал това е анемия. Лесно се установява от кръвните изследвания. Ако има и кръвотечение или кръв при изхождане или половите пътища, това може да принуди човек да потърси лекарска помощ.

Сигнали от органите

Различните тумори може да са със своята характерна симптоматика, която не трябва да се игнорира.

От страна на централната нервна система

Нервната система и туморите на главния мозък обикновено се проявяват с неврологична симптоматика. Възможни са два варианта или поетапно развитие, или рязко.

Първото е свързано с появата на главоболие или зрителни нарушения, или чувство за неловкост в ръката, когато до вчера сте вдигали легена с прането без никакви проблеми, а днес изпитвате неудобство.

Вторият вариант е рязко развитие на събития, когато се стига до кръвоизлив в тумора. Тогава симптоматиката напомня на инсулт.

От страна на главата/шията

При такива случаи също има червени флагове. Необходимо е да се обръща внимание на дълго незаздравяващи язви на лигавиците, например, в устата, на бузите. Обикновеният стоматит обикновено не подминава никого, но ако тези ранички не заздравяват повече от 2 седмици, е необходимо изследване.

Също е необходимо да си обърнем внимание:

  • При болка при дъвчене и гълтане;
  • Затруднения при отварянето на устата, когато не може да се отвори широко.

Ярки сигнали могат да са и увеличените лимфни възли.

От страна на млечните жлези

Дори и жената редовно да посещава специалист и да минава изследвания, при откриване на бучки или други плътни участъци в гърдата в периода между тях, не трябва да чака.

Признаци на които трябва да се обърне внимание са и увеличаване на лимфните възли в областта на подмишниците и на ключиците.

От страна на белите дробове

При тумори на белия дроб могат да се появят храчки с кръв, задъхване. Ако задъхването няма причина, е необходима да се направят някои прегледи и изследвания.

Да, и като цяло не е норма, но и вследствие на редица заболявания на сърдечно-съдовата система и на белите дробове.

От страна на гърлото

При рак на гърлото червен флаг може да е пресипването на гласа, не трябва да се приписва на простудата, след всяка остра вирусна инфекция пресипването трябва да отшуми максимално бързо, и затруднено преглъщане.

От страна на стомашно-чревния тракт

Необходимо е да се обърне внимание на кръвотечението, което може да се появи. Алена кръв може да се появи, ако туморът е разположен в дебелото черво и не се подлага на ферментация в по-горните отдели на стомашно-чревния тракт.

При по-напреднал стадий на рак на дебелото черво сигнализират – изменение на характера на фекалните маси, изпражненията става лентовнидни, тъй като в дебелото черво се формира препятствие, продължителен запек, подуване и болки в корема.

Злокачествено заболяване на аналния канал е доста лесно да се напипа. Ако се появи болезненост, дискомфорт и проблеми с изхождането, може проблемът да се появи от само себе си, а след това да се обърнем към проктолог.