Дисковата херния е изключително често срещано заболяване. Само пострадалите от него, обаче, могат да знаят колко мъчително реално е то.

Макар и в последните години, методите за облекчавани на проблема да са се развили с бързи темпове, това състояние все още е предизвикателства за доста лекари и измъчва всекидневно много хора.

Затова в днешната статия ще се концентрираме основно върху „виновниците“ за това заболяване и симптомите, чрез които да го разпознаем навреме.

Какво представлява дисковата херния

Дисковата херния, или по-известна като дископатия, е състояние засягащо прешлените на гръбначния стълб. Между прешлените се разполагат дискове.

Всеки диск формира фиброхрущялна става, чрез която се позволяват движенията. При тази патология, външният фиброзен пръстен на междупрешленния диск се разкъсва и меката централна част на диска се деформира и навлиза в гръбначномозъчния канал.

Чрез това навлизане в канала се докосва корена на нерва, а дразненето на съседните нерви води до болка, скованост и слабост в крайниците.

Междупрешленните дискове се разкъсват поради износване, заради нивото на физическо натоварване или вродени анатомични особености на гръбначния стълб.

Този процес на увреждане се случва постепенно, макар и симптомите, по често да се усещат внезапно.

Какви могат да бъдат причините за нарушение на междупрешленните дискове

Дискова херния, най-често, се наблюдава при хора, които дълги години практикуват професия, свързана с тежък физически труд. Това са строителни работници, работници в складовете за строителни материали и, като цяло, складове за тежкотоварна стока, хамали и др.

Дискова херния може да възникне и при спортисти, които се занимават с вдигане на тежести или практикуват бойни спортове, при които често има резки движения. Дългосрочното стоене в неправилна посока може също да отключи дископатията.

Макар и да се среща по-рядко, съществуват възможности дисковите хернии да се дължат на анатомични особености на гръбначния стълб, травма, вследствие на падане от високо, тежка автомобилна катастрофа.

Симптоми на дископатията

Симптомите могат да варират, в зависимост от нивото на засегнатия междупрешленен диск:

  • Непрестанна болка във врата и горната част на гърба – Когато засегнатият междупрешленен диск и съответния нерв се намират в шийния сегмент, се установява силна болка в областта на шийните и раменните мускули, мускулатурата на ръката.
  • Мускулни спазми и и слаба чувствителност – Друг характерен симтом е чувството за изтръпналост и появата на спазми в „болния “ отдел.
  • Ишиас – Това състояние представлява увреждане не седалищния нерв. Болезненото усещане в тези случаи започва от кръста и се разпространява към задностраничната част на крака, до ходилото и петите.
  • Мускулна слабост.
  • Отслабени рефлекси.