Изразът „Изповръща си червата” може да се превърне в сурова реалност, ако от преяждане и употреба на алкохол се стигне до повръщане, но повръщащият се опита да се въздържи, за да не се изложи пред останалите хора на трапезата.

Рядко, но тази ситуация може да доведе до истинско разкъсване на хранопровода. Тази патология е с название синдром на Бурхаве.

В миналото е означавало смъртна присъда. Днес шансовете за оцеляване не са много по-високи. Как се стига до разкъсване на хранопровода и какво ще се случи?

Барогенетична травма на хранопровода – какво е това

Самото название „барогенетична травма” предполага, че се развива от повишено налягане. Наблюдава се опит за повръщане, по-точно – опит за сдържане на мощния позив за повръщане.

Лекарите я свързват с неумерена употреба на спиртни напитки, оттам и другото название на спонтанното разкъсване на хранопровода – „банкетен хранопровод”.

В хранопровода се връща съдържимото в стомаха и газове, а горният хранопроводен сфинктер, който блокира попадането на храната обратно в устната кухина, се свива, развива се спазъм.

Това води до опасна за здравето и за живота на човек ситуация. Вътре в хранопровода рязко се повишава налягането, стига до 150 мм живачен стълб и повече, и стените на хранопровода не издържат, и се пука покрай оста на органа.

Дължината на такова разкъсване е от 4-5 до 12 см. Най-често това се случва в долната 1/3 на гръдния отдел.

Ако в миналото смъртността при синдром на Бурхаве е достигала до 80%, то днес при своевременно оказване на медицинска помощ и откарване на получилия травмата в болница, се регистрират около 30-40% смъртни случаи.

Вероятността от настъпване на смърт нараства с 2 пъти, ако помощ се окаже повече от денонощие.

Единственият вариант за лечение е спешна операция по зашиване на хранопровода.

Кой е в риск от синдром на Бурхаве

Разкъсването на хранопровода за първи път е описано от холандският лекар Герман Бурхаве през 1724 г. при препариране на трупа на холандския адмирал, който скоропостижно умира от медиастенит – възпалителен процес, развиващ се в средностението, тоест в средните отдели на гръдния кош.

Пристъпът се развива у адмирала по време на обилна трапеза. Смъртта настъпва в рамките на денонощие.

Разкъсване на хранопровода лекарите успяват да хванат при жив пациент едва през 1858 г., но лекарите не знаели как да го лекуват.

Накрая, първият случай на излекуване бил регистриран едва през 1947 г. – с помощта на дрениране на плевралната кухина.

Разкъсване на хранопровода – това е рядка патология. Развива се при 3-ма души на милион. И само в 24% от случаите може да се смята за спонтанна.

Основна рискова група са мъже от 40 до 60 години, които обичат да преяждат и да поливат яденето с обилно количество алкохол.

Само 5% от хората, при които се стига до разкъсване на хранопровода са били здрави. Сред предразполагащите фактори са различни заболявания и състояния – язва на хранопровода на фона на ГЕРБ, лекарствен езофагит, инфекциозни язви при хора с ХИВ-инфекция.

В списъка на другите, много по-редки причини за синдром на Бурхаве са свръхнатоварвания – занятия с тежка атлетика, трудно и тежко раждане, поглъщане на агресивни химически вещества.

В преобладаващия брой случаи синдром на Бурхаве е резултат от прекаляване с алкохола и с храната – чревоугодничество. Но през август тази година в Калифорния е описан случай на разкъсване на хранопровод при бегач на дълги разстояния.

37-годишният мъж за първи път бягал 160 километра. На фона на преумората се развило повръщане с такава сила, че започнал да се страхува, че е възможно да му се счупят ребрата.

След това почувствал силна болка в корема и в гърдите, но се опитвал с всички сили да възстанови дишането. С рентген откриват синдром на Бурхаве.

Защо е опасен за здравето и за живота

Тази патология се среща доста рядко, лекарите обикновено не я разпознават. Според оценки на експерти, в половината от случаите правилната диагноза се поставя с голямо закъснение.

До този момент съдържимото в стомаха, което попада в околните тъкани, се превръща в източник на възпаление, развитие на гнойни процеси и интоксикации – отравяне на организма.