Синдром на парене на езика е състояние, което пациентите описват изгаряне на устната кухина и на езика в частност. Според статистическите данни, около 2-4% от хората на Земята страдат от тези доста неприятни проявления.

Симптомите засягат не само езика, но и небцето, лигавицата на бузите, венците, устните. За причините за състоянието, тревожните симптоми, лечението в кабинета на зъболекаря и у дома, а също и предразполагащите фактори.

Изгаряне или синдром на парене

Любителите на горещо кафе и чай сутрин, а също и на гореща храна са запознати с изгарянията на устната кухина неслучайно.

Парене, изтръпване и формиране на оток от гореща храна и напитки – ето това са обезпокоителни симптоми. Но това не означава, че те са признак за развитие на синдром на парене на езика.

Зъболекарите разказват за синдрома, когато пациентите усещат парене, мравучкане и болка в устната кухина, независимо от действията на термичните дразнители, като такива усещания се запазили дълго време.

Още една основна разлика на изгарянето на устната кухина от синдрома на паренето – реакция на лечение. Ако при лечение симптомите на изгарянето минат достатъчно бързо, то синдромът се запазва дълго време.

Първичен и вторичен синдром

Истинският синдром на парене на езика може да бъде първичен или вторичен. Първичният се развива в резултат на увреждане на нервите, контролиращи вкусовите и болезнените усещания на езика.

Може би това е най-сложната форма на патологията, изискваща допълнително и сложно комплексно лечение, резултатите от което се оказват несигурни и не позволяват да се правят точни прогнози.

Вторичният синдром на парене на езика се среща по-често и може да се разгледа като симптом на някои патология.

Ако говорим за прогнозите, то най-благоприятната форма, по-лесно се поддава на лечение. В повечето случаи е необходимо премахването само на провокиращите фактори.

Травма или други причини за неприятни усещания

Причини, които могат да доведат до синдром на парене, са доста разнообразни. И в денталната медицина е прието да се систематизират по насоченост и характер на въздействие върху устната кухина.

Болести

При поставяне на диагноза синдром на парене на езика, зъболекарят дава препоръки и направление за други специалисти с цел изключване на заболявания като:

  • Захарен диабет;
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест;
  • Хипотиреоза;
  • Глосит – възпаление на езика;
  • Инфекциозни процеси в устната кухина;

Наличието на тези и на някои други заболявания ще предизвиква редица неприятни симптоми, сред които и парене в езика.

Също зъболекарите трябва да обърнат внимание на това, че лечението на тези заболявания, а именно приемът на някои лекарствени препарати, също може да стане причина за синдром на езика, като се усилват проявленията и симптомите.

Травми

Хроничната травма на устната кухина или на езика, например, захапка, протриване на лигавицата с ортодонтски или ортопедични конструкции – коронки, протези, а също и остри краища на кариозна кухина могат да доведат до неприятни симптоми.

Хронична травма може да стане входна врата за инфекции, което увеличава риска от усложнения.

Не трябва да се изключват и други видове травми, а именно изгаряния.

Силно разрушително действие притежават химически изгаряния, по-рядко причина за неприятни симптоми могат да станат термични увреждания на лигавицата.

Заболявания на вътрешните органи и на устната кухина, хронична травма са най-разпространените причини, които трябва да се изключат първо.