Проблемът с безплодието както с женското, така и с мъжкото, днес е един от най-актуалните в гинекологията и урологията. На помощ идват лекари, които прилагат различни методи на спомагателната репродуктология.

Ако са изключени органични увреждания на матката или е установен мъжки фактор, вътрематочно осеменяване, наричано и изкуствено осеменяване, е ефективна процедура, която удвоява шансовете за зачеване.

Но за да настъпи желана бременност, е важно наличието на стабилна овулация и изключване на редица противопоказания.

Изкуствена инсеминация /ИИ/ при лечение на безплодие

Провеждането на изкуствена инсеминация – това е метод за преодоляване на безплодие, който включва въвеждане на семенна течност вътре в матката на жената по време на овулация.

Понякога се съчетава с прием на лекарства, стимулиращи овулацията, за да се увеличи вероятността от зачеване на бебе.

По време на естествено зачеване спермата трябва да премине през влагалището, през шийката на матката, а след в фалопиевите тръби, където среща яйцеклетка.

При провеждане на ИИ промита и концентрирана семенна течност се помества непосредствено в матката, което позволява на половите клетки на мъжа бързо и лесно да достигнат яйцеклетката.

ИИ е по-евтина и не толкова инвазивна процедура за лечение на безплодие в сравнение с останалите методи на терапия, сред които е инвитро.

Показания за провеждане, вероятност от зачеване

ИИ се извършва, когато мъжът е с малко сперматозоиди или се наблюдава ниска подвижност, поради което естествено зачеване е малко вероятно. Приложението на ИИ се разглежда в следните случаи:

  • Необяснимо безплодие;
  • Проблеми с маточната шийка;
  • Ендометриоза с леко протичане;
  • Нарушения в интимния живот, които правят естественото зачеване невъзможно;
  • Проблеми с еякулацията или ерекцията;
  • Цикратикси по шийката на матката от предшестващи операции, които могат да препятстват проникването на семенна течност в матката;
  • Алергия към сперма, при която жената може да прояви алергични симптоми към белтъци на семенната течност в матката;
  • Жена без партньор, планираща да забременее от донорски материал;

Има редица патологии, при които провеждането на ИИ е безполезно.

Сред тях са безплодие, поради тежки увреждания, непроходимост на фалопиевите тръби, наличие на тазови инфекции, хронично възпаление, умерена и тежка ендометриоза.

В такива ситуации лекуващият лекар може да препоръча алтернативни методи на лечение на безплодие.

Как се извършва процедурата и въвеждането на сперма?

Правилно избраното време за интервенцията и качествена сперма на партньора. Лекарят помага за определяне на овулацията, по време на която се извършва процедурата.

Подготовката за изкуствена инсеминация може да включва и прием на медикаменти, стимулиращи съзряването и отделянето на яйцеклетки.

Инсеминацията обикновено се извършва по време на естествена овулация, нестимулирана или естествен цикъл.

Но в някои други случаи за повишаване шансовете за настъпване на бременност, лекарят ще препоръча някои лекарства за стимулиране на съзряването и отделянето на яйцеклетка.

Яйчниците се стимулират с прием или с инжекции хормонални препарати. Ултразвук на яйчниците и на матката се използва за проследяване динамиката на съзряване на фоликулите и определяне на деня на овулацията.

Мониторинг на овулацията с ултразвук

Вагиналното ултразвуково изследване се провежда за оценка адекватността на отговора на яйчниците на лекарства. Препаратите трябва да стимулират съзряването на повече от една, но повече от 3 фоликула.

Ако яйчниците отделят повече от 3 яйцеклетки, е възможно да се развие многоплодна бременност. А такава гестация на фона на предшестващо безплодие може да бъде рискована както за майката, така и за детето.