Синини или натъртвания представляват често случващи се наранявания на кожата, които са в резултат на разкъсване на малки кръвоносни съдове под кожата.

Кръвта от увредените съдове под кожата се събира близо до повърхността на кожата, за да се появи това, което ние виждаме като петно със син или друг тъмен цвят.

Това петно е от обезцветяване на кожата от червените кръвни клетки и тяхното съдържание. Натъртването също се нарича и контузия.

Какви са симптомите?

Първоначално кожата на около мястото на натъртването може да бъде всъщност червеникава. Няколко часа след това посинява или става тъмно лилава, а в рамките на няколко дни, когато се лекува кожата придобива жълти или зеленикав оттенък.

Мястото на натъртването често е чувствително, а понякога дори и болезнено в първите няколко дни, но болката обикновено отшумява, когато цветът избледнява.

Тъй като повърхността на кожата не е компрометирана, не съществува опасност от инфекция. При повтарящо се натъртване на едно и също място , кожата в тази зона може да остане с жълто-кафяв оттенък, докато не успее да се отложи достатъчно желязо на същото място.

Какви са причините?

Хората обикновено получават натъртвания, когато те се ударят в нещо или когато някой се блъсне в тях. Контузии могат да се появяват при някои спортисти като щангисти и атлети.

Те са в резултат от микроскопични натъртвания в кръвоносни съдове под кожата. Натъртванията при атлетите могат да са резултат от травми и да бъдат придружени от някакво кръвонасядане.

Необяснимите случайни натъртвания , които се появяват лесно или без видима причина могат да са признак на нарушения в процеса на съсирването на кръвта или са резултат от прием на медикаменти за разреждане на кръвта /антикоагуланти/, особено ако посиняването на кожата е съпътствано от чести кръвотечения от носа или кървене от венците.

Често тези натъртвания, които се смятат за необясними по пищяла и бедрото например, всъщност се дължат на сблъсък с легло, шкаф или някакъв друг предмет, но човек просто не може да си спомни за него.

Контузиите при хората в напреднала възраст се случват по-често, защото кожата им е станала по-тънка с възрастта. Тъканите, поддържащи основните кръвоносни съдове са станали по-слаби и по-тънки от възрастта.

Натъртвания се появяват по-често при недостиг на витамин С в организма – дефицит на аскорбинова киселина или скорбут.

Контузиите при децата могат да се дължат на физическо насилие или малтретиране.

Лечение на синини

Лечението е най-ефективно веднага след нанасянето на травмата, докато засегнатата кожата е все още червеникава и свежа.

За да се ускори оздравяването на кръвоносните съдове и кожата, сложете студен компрес с ледени кубчета или плик със замразен грах или царевица, върху засегнатия участък в продължение на 20-30 минути. Не прилагайте леда директно върху кожата, а го увийте в кърпа.

Ако натъртването е обхванало по-голяма площ от крака например, то тогава крайникът трябва да бъде повдигнат, колкото е възможно по-високо през първите 24 часа след нараняването.

За облекчаване на болката могат да се приемат парацетамол или ибупрофен в дози, както указано на листовката.

Избягвайте приемът на аспирин, тъй като забавя съсирването на кръвта и е възможно да удължи вътрешното кървене.

Около 48 часа след нараняването, можете да приложите топъл компрес на мястото на натъртването за около 10 минути.

Извършването 2-3 пъти дневно на тази процедура ще увеличи притокът на кръв към насиненото място, което позволява кожата да започне да абсорбира кръвта по-бързо и оцветяването на кожата ще избледнее.