Всички знаят колко полезни са витамините, минералните вещества и другите вещества, които си набавяме с храната.

Необходими са за нормалното функциониране на организма, за защита от болести, забавяне на процесите на стареене.

Очаква се профилактичният прием на тези вещества като синтетични добавки да е още по-полезен. Имунната система да укрепне и стареенето да се забави.

Изследвания от последните години стигат до точно обратното заключение. Предупреждава се за опасността от безконтролен прием на витамини и други хранителни добавки.

Процеси на окисление, свободни радикали и болести

Организмът се нуждае от кислород, необходим е за осъществяване на много жизнено важни процеси.

Наред с положителните си свойства оказва и отрицателно въздействие на клетките, предизвиквайки процеси на окисление, част от които разрушително действат на тъканите.

Основен виновник за този процес са свободните радикали – агресивни вещества, които атакуват клетки, като ги увреждат и разрушават.

Стареенето на организма е в резултат на дейността на свободните радикали. При норма в организма на здрав човек действат възстановителни механизми, неутрализиращи пагубното въздействие на тези вещества.

„Опонентите” на свободни радикали в този процес са и други вещества – антиоксиданти. /буквално - антиокислители/.

Някои от тях се синтезират от самия организъм, други постъпват с храната. Сред най-известните антиоксиданти са витамините С, Е, А, някои минерали – селен и манган и полифеноли.

Свободните радикали не могат да се разглеждат само като вредни вещества. Въпреки своето разрушително действие те са необходими на организма като антиоксиданти. С тяхно участие протичат много реакции, важни за дейността на клетките.

Прекомерното присъствие в организма, когато антиоксидантите не са в състояние адекватно да им се противопоставят, предизвикват болести.

В зависимост от локализацията на засегнатите от свободни радикали клетки могат да станат причина за развитие на диабет, заболявания на нервната система, на сърцето и на кръвоносните съдове, онкологични заболявания.

Изследванията от последните години показват, че антиоксидантите, които възпират окислителните процеси и разрушителната дейност на свободните радикали, също не са безопасни.  

Витамини – профилактика на болести или риск за здравето

Образуването на свободни радикали в организма, т.нар. оксидативен стрес, има редица причини, сред които:

  • Замърсяване на въздуха и некачествени храни;
  • Високи дози слънчева радиация, електромагнитно излъчване;
  • Токсично действие на алкохол, никотин, наркотични и лекарствени вещества;
  • Физическо претоварване и други видове стрес;
  • Неправилно хранене.

Приемът на антиоксиданти във вид на витамини и други специални добавки може да помогне на организма за справяне с окислителния стрес.

Но се оказва, че приемът на антиксидантни добавки често е без осезаема полза, а в големи дози може да навреди на здравето. Това показват резултатите от многобройни изследвания, които са били проведени през последните десетилетия.

Учени от САЩ и Великобритания открили увеличаване заболеваемостта от рак на белите дробове при група участници, които приемали високи дози бета-каротин – предшественик на витамин.

При болните от това заболяване хранителни добавки с вещества-антиоксиданти понижавали ефективността на препаратите против рак.

Доказано е също, че витамин А – особено в съчетание с бета-каротин може да стане причина за развитие на рак на дебелото черво и на други храносмилателни органи.

Установило се, че високите дози витамин С – повече от 500 мг дневно, приемани обикновено с цел профилактика на атеросклероза, водят до обратния резултат.

Изследвани са 2 групи пациенти. Тези, които наблягали на витамин С, 2 пъти по-често се развивали атеросклероза на сънните артерии.

В началото на изследването, година и половина по-рано, състоянието на съдовете и при двете групи било еднакво. Установено е също, че високите дози витамин С потискат имунитета.

Храни или добавки – какво да изберем

Изследователите стигат до извода, че изкуствените антиоксиданти – витамини и други биологично активни добавки следва да се разглеждат като лекарства и да се приемат само по лекарско предписание.

Тогава когато има недостиг на определено вещество, при сериозни заболявания под строг медицински контрол.

Като профилактично средство витамини могат да се приемат в строго препоръчителни дози кратко време и след предписание от личния лекар.