Обикновените хора невинаги избират разликата между изгърбване, което е свързано с нарушение на стойката и развитие на сколиоза.

Това са напълно различни понятия – при изгърбване възниква изкривяване на гръбнака в областта на раменния пояс и гърдите с изместване на главата и раменете напред, което променя стойката.

Често подобни проблеми възникват при тийнейджъри и младежи, поради слабост на мускулите на гърба и неправилно седене на стол.

За сколиоза е характерно странично изкривяване на гръбнака, често и с ротация на прешлените, и в много случаи е характерно още и прогресиране на заболяването до силно изразени деформации.

В зряла възраст една от причините за сколиоза е стареенето, дегенеративни възрастови изменения, макар и да са възможни и други влияния.

При проблеми с гръбнака е необходимо наблюдение от лекар и избор на тактика на лечение, до хирургична интервенция.

Същност на сколиоза при възрастни

Най-разпространените форми са възростова идиопатична сколиоза и дегенеративен процес в областта на гръбнака, свързано със стареенето на организма.

Идиопатичната сколиоза включва формиране на аномална кривина на гръбнака, а също и извъртане на телата на прешлените.

Много от хората са запознати със сколиозата като заболяване, засягащо тийнейджъри и млади хора. Но патология може да се развие и при възрастни от всяка възраст, дори и да нямат проблеми със стойката.

Болестта, формираща се при тийнейджъри и възрастни, се характеризира с един и същ параметър – това е аномална кривина на гръбнака, отклоняване на оста по посока на определен ъгъл.

Двата типа сколиоза могат да станат болезнени и изнурителни процеси, при които е необходимо продължително лечение или радикална операция.

Разлика при тийнейджъри и възрастни

Макар и сколиозата в различна възраст има сходни черти, въпреки това съществуват определени различия между формирането при тийнейджъри и възрастни.

Съществуват също и особености по отношение на препоръките за диагностика и лечение.

Разбирането на тези различия помага да се нарисува по-ясна картина какво се случва в гръбнака при развитие и прогресиране на сколиоза.

Освен това, това дава на лекарите данни как най-добре да се реши проблемът, ако са тийнейджъри, млади хора или такива в зряла възраст.

Идиопатична форма на заболяването

Най-разпространена форма на тази болест, от която най-често страдат тийнейджъри и младежи, е идиопатична сколиоза. Това е форма на болестта, която се открива в ранно детство, без точно определен произход.

Ролята на процеса на стареене на организма

Друга разпространена форма на сколиоза, наблюдава при възрастни, се нарича дегенеративна сколиоза.

Както следва от названието, този тип сколиоза обикновено се развива вече в зряла възраст в резултат на асиметрична структура, дегенерация на междупрешленните дискове.

Тези подобни на желе прослойки, покрити с хрущялна тъкан, изпълняващи роля на възглавница между всеки прешлен в гръбнака.

Тактика на лекарите при сколиоза

Основната цел на лечение на идиопатични и дегенеративни типове сколиоза остава неизменна: възстановяване и поддържане на естествената кривина на гръбнака.

Въпреки това има някои различия в това кога и защо лекарите препоръчват хирургичното лечение на заболяването.

При сколиоза при тийнейджъри лекарите обикновено препоръчват хирургично лечение, когато кривината на гръбнака става повече от 40-50 градуса или процесът бързо прогресира.

Лечението в този момент е от решаващо значение, за да се помогне на пациента да избегне инвалидизиращи и тежки симптоми, тъй като прогресират и в зряла възраст.