Сред зъболекарите има едно негласно правило – да се спасява зъба на всяка цена и да не се допуска неговото вадене.

Именно поради тази причина те не престават да напомнят, че профилактичните прегледи са необходими минимум 2 години.

Много по-целесъобразно е да не се допускат сериозни усложнения и да се лекува кариес в различни стадии, когато инфекцията не се е разпространила извън пределите на зъба.

Денталната медицина е динамично развиваща се наука, и ако в миналото зъб е трябвало да се извади, то днес съществуват операции, които позволяват продължаване на неговия живот.

И една от тези интервенции е хемисекцията. Кога може да се провежда операция, в какво се състои, как протича и какви са особеностите – на всички вълнуващи въпроси в новата ни статия.

Хемисекция на зъб на зъболекарския стол

Наричат я още и ампутация – сложна хирургична интервенция, която се състои в премахването на един от корените на зъб, а също и на част от коронката, която е свързана с него.

Логично е да се предположи, че тази операция може да се провежда само на зъби с много корени – на кътници и на някои предкътници. Операция се провежда само в случай че инфекцията се е разпространила само на единия корен, а останалите не са засегнати от патологичния процес.

Нито един зъболекар не дава 100% гаранция за успех на тази операция, тъй като рисковете от усложнения са доста високи, а тяхното разнообразие е огромно.

Именно затова предварително зъболекарят внимателно претегля всички ЗА и ПРОТИВ, изучава състоянието на устната кухина. Определя и факторите, които е възможно да увеличат риска от неуспех.

Въпреки голямата вероятност от развитие на усложнения, които могат да доведат до необходимост от вадене на зъба, все пак не трябва да се отказваме. Причината е, че дори денталната имплантация като най-съвършен метод на лечение не може да се мери с естествените зъби.

Одонтогенна инфекция и други показания

Хемисекция на зъба е крайна мярка, която зъболекарите използват като единствена възможност да се спаси зъб, в противен случай вадене.

Показанията за хемисекция са доста, но те се свеждат до един – недопускане разпространение на инфекция и отстраняване на нейното огнище, ако с други консервативни методи това не успява да се постигне.

Непроходимост на кореновите канали

Едно от условията на успешното ендодонтско лечение е проходимост на кореновите канали.

Зъболекарят е необходимо не само да премине, но и да ги разшири до необходимия размер, да отстрани източникът на инфекция и след това да пломбира.

Някои анатомични особености, сред които изкривяване на корените, каналите, образуване на калцинати, възрастови изменения правят каналите непроходими изобщо.

И пълноценното ендодонтско лечение става невъзможно.

В такъв случай зъболекарят може да предположи използване на девитални методи на лечение.

И ако въпреки всички усилия, инфекцията не бъде изолирана, то се извършва хемисекция на корена.

Счупване на корени

Само преди десетилетие счупването на корен беше показание за вадене на зъб.

Ако говорим за зъби с един корен, то показанията все още се запазват, но и решението на проблемите с многокореновите канали може да не е толкова радикално.

Киста

Това е доста сериозно усложнение на кариес на зъбите, когато инфекцията е излязла извън пределите на зъба. И организмът с всички сили се опитва да я изолира и да не допусне нейното разпространение.