Наскоро в ЕС избухна скандал с кокоши яйца, в които се установи фипронил, средство за борба с паразити по животните, употребата на което предизвиква отравяне при човека.
Но наличието на опасни вещества в яйцата не е единственият техен недостатък.
Не по-малко опасна е салмонелата, която също се разпространява с яйцата.
Но следва да се отбележи, че яйцето е източник на качествен животински белтък, необходим за организма.
А по отношение на мазнините се водят спорове доколко са полезни или вредни.
Фипронил в яйцата – риск от отравяне
Всички супермаркети в Европа масово се проверяват за яйца от няколко ферми от Нидерландия.
В яйцата от тези ферми е открит фипронил, вещество, което се използва в селското стопанство за борба с опасни насекоми – хлебарки, бълхи и някои други.
То е забранено за употреба там, където се произвеждат храни, но как е попаднало в яйцата.
Когато фипронил проникне в човешкия организъм предизвиква отравяне, особено при малки деца, бременни и стари хора.
При възрастни клиничната симптоматика на отравяне се развива, ако на ден се употребяват повече от 5 яйца, а за деца и хора с отслабен имунитет – повече от 1-2.
Макар и това вещество да не се смята за канцерогенно и мутагенно, е установено, че уврежда нервна система, сърце и бъбреци, особено ако тези органи са вече болни.
Ако пък се употребяват, замърсени с фипронил, яйца, клиниката на отравяне обикновено се проявява с общо неразположение, главоболие, чревни разстройства и чревни спазми.
Според данни на Българската агенция за безопасност на храните, по магазините у нас няма яйца от Нидерландия.
Но трябва да сме бдителни при посещение на страни от Европа по време на отдих, особено с деца.
Сурови яйца – риск от инфекции
Много се е писало и говорило за ползата от суровите яйца, че така се усвояват много по-добре и по-пълно, отколкото тези преминали температурна обработка, загубвайки част от витамините си.
Но поради риска от опасни инфекции, предавани чрез суровите яйца, лекарите не съветват да се употребяват.
Най-коварната болест, която е възможно да си докараме от сурови яйца е салмонела.
Това е бактериално увреждане на червата с тежко протичане с летален изход при агресивен възбудител и отслабен организъм, особено деца, хора на възраст или бременни.
Според експерти най-опасни са не кокошите, а гъшите и патешките яйца, които по-често са заразени с бактерии на коварната инфекция.
Но тъй като много малко хора ядат гъши и патешки яйца, най-актуален е проблемът с кокошите.
Как да се предпазим от салмонела при ядене на яйца?
Салмонелите, които водят до развитието на тази опасна инфекция, обитават повърхността на яйцето, в неравностите на черупката.
Ако яйцето е счупено, е възможно да проникнат вътре в него и да заразят както белтъка, така и жълтъка.
Салмонелозата се формира при попадане на опасни микроби в организма, ако яйцата не са достатъчно термично обработени, тоест сварени.
За предотвратяване на инфекция от салмонела у дома, трябва да съхраняваме яйцата отделно в хладилника, за да не влизат в контакт с други храни.
Преди приготвяне черупката трябва внимателно да се измие, цялото съдържимо на яйцето трябва да бъде термично обработено.
Най-безопасно е твърдо свареното яйце.
Омлетът с полусурови яйца е по-опасен, но най-рискови са продуктите, в които се влагат сурови яйца.