Злоупотребата със сокове може да е опасна
Сладките напитки, сред които и соковете, двойно повишават риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, установиха учените.
Но сладката храна няма подобен ефект.
Хората на средна възраст, над 45 години, които пият повече сладки напитки, са с повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и други причини.
До този извод стигат учените, представили предварителни резултати от своето изследване на среща на Американската асоциация за изучаване на сърдечно-съдови заболявания.
По-ранни изследвания показват ясна връзка между излишната захар в менюто, затлъстяването и прочие хронични заболявания.
Но връзката между наднорменото ядене на сладко и рискът от преждевременна смърт се е изучавала малко.
Изследователите проучили данните на почти 18 хиляди души над 45 години
В продължение на 6 години участниците в изследването попълвали въпросници, в които посочвали колко често ядат храни, съдържащи голямо количество захар като:
• газирано, плодови сокове, така и десерти;
• бонбони, суха храна;
• храни, съдържащи калорични подсладители като сиропи;
Изследователите се съсредоточили върху причините за смъртта на участниците в изследването, особено внимание се обръщало на сърдечните пристъпи, сърдечната недостатъчност и други сърдечни заболявания.
Оказва се, че ¼ от участниците в изследването, които пиели по повече от 700 грама сладки напитки дневно, били с 2 пъти по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
Сравнението е с тези, които изобщо не пиели такива напитки.
Участниците, които злоупотребявали със сладки напитки, били като цяло с повишен риск от смърт, поради всякакви причини.
Но изследването не установило връзка между повишения риск от смърт и употребата на десерти и друга сладка храна.
Вероятно, това е свързано с факта, по какъв начин захарта постъпва в организма
Сладките напитки съдържат малко други хранителни вещества, и в организма при тяхната употреба постъпва на практика чиста захар.
А сладката храна съдържа определено количество мазнини и белтъчини, които забавят постъпването на захар в кръвта.
Ефектът се наблюдавал, дори и след корекция на доходите на участниците, раса, образование, тютюнопушене, ниво на физическа активност, обща калоричност на менюто и други фактори.
Учените опитали да получат отговори на 2 въпроса – дали допълнителните порции захар повишават риска от смърт от сърдечни или други заболявания?
И ако да - това различава ли се рискът от употреба на съдържащи захар напитки и сладка храна?
Смята се, че това изследване добавя доста убедителни данни към вече съществуващата информация, подчертавайки важността на максималното ограничаване на сладките напитки.
Резултатите от изследването трябва да са повод лекарите да питат пациентите колко често пият сладки напитки, а също и да ги информират за рисковете и да обсъдят промяната на хранителните навици.
Ако лекарите не питат пациентите за определени особености на техния живот, свързани със затлъстяването и хроничните заболявания, то пациентите трябва да мислят, че тези фактори не са важни.
Дори елементарният въпрос за употребата на сладки напитки вече играе роля
Редовното пиене на подсладени сокове се свързва с намаляване на обема на мозъка и лоши резултати от тестовете за краткотрайна памет.
Ако бъдещата майка пие много сокове се увеличава риска от затлъстяване при децата.
Това заключение било направено въз основа на наблюдения на 1078 майки и техните деца.
Когато децата започнали училище, 25% от тях страдали от затлъстяване или наднормено тегло.