Европейски учени установиха още една причина за мъжка безплодие.

Те стигат до извода, че в някои случаи процесът на еякулация може да се отрази неблагоприятно на ДНК на сперматозоидите. Резултатът е негодна за оплождане сперма след семеизпразване.

При мъжете, страдащи от безплодие, до 40% от ДНК на половите им клетки било повредени. Тези, които вече имали деца, този показател бил около 15%.

Защо семенната течност може да влоши качеството си при еякулация

Изследователите установили, че уврежданията на ДНК станали повече, след като преминал процесът на еякулация.

Уврежданията, според авторите, са предизвикани от окислителен стрес, който възниква по време на еякулация.

Рискът от възникване на такива увреждания бил по-висок при мъжете, които водели заседнал начин на живот, пушачите, а също и тези, които страдат от диабет тип 2 и болест на Крон.

„Изземването” на сперма директно от тестисите може да бъде решение за някои мъже, страдащи от безплодие. Получената семенна течност впоследствие може да бъде замразена и да се използва за създаване на поколение в бъдеще.

Тази методика все още не е използвана, дори и на животни, затова е трудно да се говори за ефективност.

Как сперматозоидите разбират, че са стигнали до яйцеклетка

След семеизпразването във влагалището здравите сперматозоиди започват да се движат бодро към матката. Но защо в тази посока, а не обратно или настрани? Какво ги кара изобщо да се движат, а не да стоят спокойно на място? Този механизъм наистина работи, в противен случай не би ни имало.

Учени от Токийския университет решили загадката. Проблемът е в това, че сперматозоидите както и другите бактерии, и другите микроскопични организми извършват движения под влияние на химически вещества.

Този процес на движение покрай градиента на концентрация на определени молекули се нарича хемотаксис. Яйцеклетките отделят привличащ химикал, който „омагьосва” мъжките полови клетки.

Изследователите проучили този механизъм при малки морски същества без мозък, състоящи се основно от отделителна система.

Мъжките полови клетки на тези организми изобилстват от транспортен белтък, който реагира от отделяно на женските полови клетки вещество.

Учените подчертават, че това привличащо вещество е специфично за всеки вид. Това означава, че на „призивите” на женското същество друг вид сперматозоиди няма да реагират и оплождане няма да има.

Това се отнася не само за тези малки морски обитатели, но и за други представители на царство животни, включително и на човека.