Стафиди в превод от турски означа „грозде“. Преди да преминем към полезните свойства на стафидите, нека разгледаме първоначално какви въобще те биват.

Съществуват 4 основни вида стафиди – светли и малки без семки от белите и зелените сортове грозде, тъмносини също без семена , със светъл маслинен цвят с една семка средно големи по размер и големи, месести с няколко големи семена.

При това, както и при гроздето, тъмните сортове стафиди са по-полезни, отколкото светлите.

Стафидите се отнасят към сладките храни. Въпреки това в тях съвсем не се съдържа захарта, която сме привикнали да добавяме към чая, а фруктоза и глюкоза, които са полезни въглехидрати, които не повишават нивата на кръвната захар.

Хранителна стойност на 100 грама стафиди

• Белтъчини – 2.9 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 67 грама;
• Минерални соли – 1.8 грама;
• Вода – 15.4 грама;
• Енергийна стойност – 264-279 килокалории;

Стафидите са висококалорична храна и калоричността на някои видове достига до 279 килокалории, затова прекомерната им консумация може да стане причина за затлъстяване.

Стафиди полза за здравето

Стафидите са много богати на калий – в 100 грама от тях се съдържат 860 мг от този важен за здравето на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове минерал. Освен това в състава на тази храна влизат такива елементи като фосфор, натрий, калций, магнезий, желязо, а също и витамини В1, В2, В5, РР /никотинова киселина или ниацин/.

Витамин В3 или РР е един от компонентите на ензимите, участващи в клетъчното дишане и обмяната на белтъчините, регулиращи функцията на невроните и изобщо на цялата нервна система.

Именно поради тази причина за стафидите е научно установено, че укрепват централната нервна система и действат като успокоително.

Калият, на който са толкова богати стафидите, освен че стимулира функцията на сърдечния мускул, увеличава и скоростта на предаване между нервните импулси.

Калиевите соли въздействат и благоприятно на функцията на бъбреците, а и на кожата.

Благодарение на витамините В1, В2 и В5, които са най-устойчиви в стафидите в сравнение с останалите плодове и зеленчуци, и микроелементът магнезий, човек се успокоява и много по-бързо лесно заспива.

Тъмните стафиди, както и тъмните сортове грозде и виното от тях се смятат за по-полезни от светлите сортове. Дори с консумацията на тази храна човек може да предотврати кариес и пародонтоза.

Антиоксидантите, присъстващи в стафидите, в частност оленовата киселина, инхибират растежа на бактериите, които причиняват заболявания на зъбите. Фитохимикалите, присъстващи в тази храна, са изключително полезни за зъбите и венците.

Едно от полезните свойства на стафидите е това да премахва подуването и да повишава екскрецията на урина. Това им свойство е свързано с присъствието на калий, който помага дори и при отравяния, когато е необходимо токсините да бъдат отстранени от кръвта.

За тази цел е необходимо стафидите да се смесят с животински мазнини, например свинска мас и след това да се приложи към мястото на раната или на проникването на токсичното вещество, например при ухапване от змия.

Стафидите следва да присъстват в ежедневното меню на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, както и от тези, страдащи от диабет и съдова дистония.

Противопоказания

Преди консумацията им стафидите трябва старателно да бъдат измивани, тъй като в производствените сушилни те се обработват със сяра и други химикали, които са опасни за здравето.