Какво е хиперметропия?

Медицинското наименование на далекогледството е хиперметропия, понякога се нарича и хиперопия. Проблемите със зрението, като далекогледството, също са известни и като аномалии при рефракцията или пречупването на светлината в окото.

Далекогледството води до затруднения с виждането на близки обекти и освен това очите много бързо се изтощават и започваме да виждаме още по-неясно близките до нас обекти.

В началото, когато съсредоточаваме погледа си на по-далечно разстояние, над 5 м., в пространството, тогава обектите виждаме обектите достатъчно ясно.

За да разберем какво представлява далекогледството, първо трябва се запознаем с това как ние всъщност виждаме.

Когато погледнем даден обект, светлинните лъчи, идващи от обекта навлизат в окото и достигат ретината. Това предизвиква нервни импулси, които се изпращат от клетките на ретината по зрителния нерв към центровете на зрението в мозъка.

Мозъкът обработва информацията, която получава и така ние всъщност можем да виждаме, но целият този процес за изпълнява за стотни от секундата и затова ние сме в състояние да виждаме постоянно всичко, което си пожелаем.

Светлинните лъчи трябва да се фокусират върху по-малка част от ретината, в противен случай, това което бихме виждали, щеше да е замъглено.

Роговицата и лещата имат свойството да фокусират светлината. Роговицата частично пречупва светлинните лъчи, които след това преминават през лещата, която фино регулира фокусирането.

Лещата постига този ефект като променя дебелината си. Този процес се нарича акомодация или приспособяване. Лещата е еластична и може да се свива и разширява.

Колкото по-изпъкнала е лещата напред толкова по-силно се пречупват светлинните лъчи, които попадат в окото.

Формата на лещата се променя от малките мускули в ресничестото тяло. Известни като зонули на Цин – те образуват суспензорния апарат като държат лещата на мястото ѝ. Зонулите в единия си край се закрепени за лещата, а в другия си за цилиарното тяло.

Когато мускулите в цилиарното тяло се стягат, зонулите – мембрани на суспензорния апарат се отпускат и така ние виждаме близките обекти. При гледане в пространството над 5 м. мускулите на цилиарното тяло се отпускат, а мембраните на суспензорния апарат се свиват.

По-силно пречупване на светлинните лъчи е необходимо, за да виждаме ясно близки предмети като при четене и по-малко пречупване, за да виждаме ясно далечни обекти.

Далекогледство имаме тогава, когато светлината се фокусира зад ретината. В действителност светлината не може да се фокусира зад ретината, така или иначе лещата променя формата, за да успее да се фокусира светлината върху ретината.

Но, когато е налице далекогледство акомодацията не се осъществява напълно или заради по-плоска роговица и светлината се фокусира на по-голямо пространство и резултатът е замъгляване на зрението.

Хората с незначителна степен на далекогледство, обикновено виждат и на близко разстояние, но те често имат главоболие и очите им лесно се уморяват.

При по-тежките форми на далекогледство на близко разстояние обектите се виждат размазано и точно това означава далекогледство – да можем да виждаме само на далечно разстояние ясно, над 5 м.

Какви са причините за далекогледство?

Причините за далекогледство обикновено са генетични (наследствени). Далекогледство може да се появи във всяка възраст, но при повечето хора става по-забележима обикновено при възраст над 40 години.

В редки случаи, далекогледството може да е причинено от други заболявания като диабет, синдром на малката очна ябълка (микрофталмия), туморно образувание в близост до очите или проблеми с кръвоносните съдове в ретината.

При бебета и малки деца също се наблюдава слабо далекогледство, но обикновено те израстват тази аномалия до около 3-годишна възраст.

Особен тип, свързано с възрастта далекогледство се нарича пресбиопия , при което лещата на окото става по-твърда с възрастта.

Какви са симптомите при далекогледство (хиперметропия)?

Основният симптом е затруднение да се виждат близки обекти, често главоболие и бърза уморяемост на очите при постоянно гледане на близки обекти като например при четене.

Далекогледството може да доведе до аномалии при нормалното за всеки човек бинокулярно зрение. Мързеливо око (амблиопия) или кривогледство (страбизъм) също могат да се появят при далекогледство. При далекогледство може да се наруши и нормалното 3-измерно зрение.

Мързеливото око е състояние, при което едното око не се развива нормално и в резултат на това мозъкът пренебрегва информацията, която получава от него.

Това обикновено се случва, когато детето има силно далекогледство в едното око и мозъкът започва да игнорира информацията от това око, за да предотврати двойно зрение.

При тежки случаи на далекогледство, когато е от много ранна възраст може да се развие мързеливо око (амблиопия). Засегнатото око (очи) не се научава как да вижда, защото мозъкът пренебрегва сигналите, които получава от него.

Амблиопия може да бъде лекувана със закриване на по-силното око, за да се приучи детето да използва и мързеливото си око, ако се, разбира се, седиагностицира достатъчно рано, преди пътищата на зрението в мозъка да са се  развили напълно.

Далекогледството е сериозно състояние, което може да има значително въздействие върху качеството на живота на човек.

Въпреки че симптомите могат да бъдатнеприятни и дори болезнени, има много възможности за лечение, които могат да помогнат на хората с далекогледство да виждат ясно и без болка.

Освен това, ранната диагностика и лечение могат да предотвратят или минимизират дългосрочните последици от далекогледството, като мързеливо око и кривогледство.

Важно е да се консултирате с очен лекар, ако имате симптоми на далекогледство или ако забележите, че вашето дете има трудности с близкото зрение.

С правилната диагностика и лечение, далекогледството може да бъде успешно контролирано, а качеството на зрението - значително подобрено.

Далекогледство лечение

Очилата са дългогодишният стандарт за корекция на зрението и продължават да бъдат широко използвани днес. Те са лесни за употреба, достъпни и безопасни, което ги прави подходящи за хора от всички възрасти и животни стилове.

Очилата коригират далекогледството чрез използване на изпъкнали диоптрични лещи, които пречупват светлинните лъчи навътре.

Това променя ъгъла, под който светлината влиза в окото, като я огъва назад и я фокусира върху ретината. Това позволява на изображението да бъде ясно и остро, вместо да е размазано или неясно.

Един от големите предимства на очилата е, че те предлагат безкрайни възможности за персонализация. Има огромен избор на рамки на пазара, които могат да отговарят на всякакви вкусове и бюджети.

Можете да изберете рамки, които подчертават формата на лицето ви, съчетават се с вашия стил на обличане или дори отразяват вашата личност.

В наши дни очилата не са само функционални устройства, но и моден аксесоар. Много млади хора ги използват като начин да изразят своята индивидуалност и креативност.

От винтидж и ретро модели до смели и модерни дизайни, очилата могат да добавят уникален акцент към вашия образ.

Очилата са лесни за поддръжка и използване. Те трябва просто да се почистват редовно с микрофибърна кърпа и специален спрей за почистване на очила.

Освен това, те не изискват специални умения или обучение за носене, което ги прави подходящи за хора от всички възрасти.

Очилата са доказано и надеждно решение за корекция на далекогледство. Те са лесни за употреба, достъпни и безопасни, което ги прави подходящи за хора от всички възрасти и животни стилове.

С голямото разнообразие от рамки, които са на разположение, очилата могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на вашия уникален стил и предпочитания.

Въпреки че са функционални, очилата също така могат да бъдат моден аксесоар, като добавят допълнителен акцент към вашия образ.

Контактни лещи

Контактните лещи представляват модерна алтернатива на очилата и са предпочитан избор за много хора, които имат нужда от корекция на зрението. Те са почти невидими и предлагат по-широко зрително поле, което ги прави особено подходящи за спорт и други активности на открито.

Съществуват различни видове контактни лещи, които отговарят на разнообразните нужди и предпочитания на потребителите. Меките лещи са изработени от гъвкави и водопропускливи материали, които позволяват достатъчно кислород да достига до роговицата на окото. Те са удобни за носене и се адаптират бързо.

Твърдите, или газопропускливи лещи, от друга страна, предлагат по-ясно зрение и са по-устойчиви на налагане и увреждане. Те са идеални за хора с неравности на роговицата или сухи очи.

Контактните лещи могат да бъдат за еднократна употреба, за продължителна употреба или за месечна употреба, в зависимост от материала, от който са изработени, и от индивидуалните нужди на потребителя. Вашият очен лекар може да ви посъветва кой вид е най-подходящ за вашите очи и животен стил.

Въпреки че контактните лещи са по-скъпи от очилата, те предлагат редица предимства, които могат да оправдаят по-високата цена. Например, те не се замъгляват при промяна на температурата и предлагат по-естествен вид на околната среда.

Важно е да се отбележи, че контактните лещи изискват повече грижи и щателна хигиена, за да се предотвратят инфекции и други проблеми с очите. Те трябва да се почистват и дезинфекцират след всяка употреба и да се съхраняват в специален разтвор.

Въпреки че контактните лещи са подходящи за повечето възрастни, те може да не са най-добрият избор за деца. Децата често не са достатъчно стари, за да се грижат за лещите си правилно, което може да доведе до проблеми с очите. Освен това, очите на децата все още се развиват, и някои видове лещи може да не са подходящи за тях.

Далекогледство хирургия

Хирургията е опция за някои хора да излекуват за дълго и за постоянно зрението си.

По принцип тези операции не са включени в основния пакет от здравни дейности и услуги, гарантиран от бюджета на НЗОК и затова лазерната операция на очите е скъпа, но предлага възможност за възстановяване на нормалното зрение за постоянно. Процедурата е обикновено безболезнена.

При този вид операции при повечето хора има голям потенциал за пълно и постоянно решение на проблема с далекогледството.

При други може да има значително подобрение, но все още да се нуждаят от очила или контактни лещи за минимална корекция на зрението.

Въпреки това, малък брой хора развиват усложнения след операция за коригиране на далекогледство. Някои хора виждат размазано или окото им не може изобщо да привикне да вижда на тъмно.

Преди обаче да започнем с този вид лечение, което трябва да се направят някои изследвания. Допитайте се първо до няколко специалисти, които да ви насочат и да ви ориентират изобщо имате ли нищо от тази операция.

Важно е също така да сте наясно с някои факти като степента на неуспех, рискът от усложнения, нивото на последващи грижи.

Профилактика при далекогледство

Колко често трябва да си правя тест за острота на зрението?

Това зависи от вашата възраст, наследствената ви предразположеност и здравословното ви състояние.

Ако имате диабет, повишено вътреочно налягане (глаукома), дегенерация на макулата или фамилна анамнеза, то вие сте изложени на риск от влошаване на зрението.

Трябва задължително да си направите преглед при офталмологът и той да ви препоръча на колко време да си правите прегледи.

Като препоръка, ако попаднете в групата с висок риск, трябва да си правите най-малко годишно веднъж зрителен тест и също ако сте над 60-годишна възраст.

Ако сте над 50-годишна възраст, той трябва да бъде на всеки две години, а ако сте над 40 години, преглед на зрението се препоръчва най-малко на всеки три години.

Ако не попадате в рисковите групи и сте между 19 и 40 години и нямате симптоми за нарушаване на зрението, то е препоръчително да ходите на преглед при офталмолог веднъж на 10 години.

Ако сте между 41 и 55 години и нямате симптоми – препоръчителният тест е на 5 години, между 56 и 64 години на 3 години и над 65 години – препоръчителния интервал между прегледите при офталмолог е 2 години.

В заключение, хиперметропията е общо разпространено зрително нарушение, което може да бъде успешно коригирано с помощта на лещи, очила или оперативен метод.

Редовните прегледи при офталмолог са важни, за да се открият и лекуват проблемите със зрението и да се осигури ясно и ясно виждане за засегнатите лица.