Какво е хиперметропия?

Медицинското наименование на далекогледството е хиперметропия, понякога се нарича и хиперопия. Проблемите със зрението, като далекогледството, също са известни и като аномалии при рефракцията или пречупването на светлината в окото.

Далекогледството води до затруднения с виждането на близки обекти и освен това очите много бързо се изтощават и започваме да виждаме още по-неясно близките до нас обекти. В началото, когато съсредоточаваме погледа си на по-далечно разстояние, над 5 м., в пространството, тогава обектите виждаме обектите достатъчно ясно.

За да разберем какво представлява далекогледството, първо трябва се запознаем с това как ние всъщност виждаме.

Когато погледнем даден обект, светлинните лъчи, идващи от обекта навлизат в окото и достигат ретината. Това предизвиква нервни импулси, които се изпращат от клетките на ретината по зрителния нерв към центровете на зрението в мозъка.

Мозъкът обработва информацията, която получава и така ние всъщност можем да виждаме, но целият този процес за изпълнява за стотни от секундата и затова ние сме в състояние да виждаме постоянно всичко, което си пожелаем.

Светлинните лъчи трябва да се фокусират върху по-малка част от ретината, в противен случай, това което бихме виждали, щеше да е замъглено. Роговицата и лещата имат свойството да фокусират светлината. Роговицата частично пречупва светлинните лъчи, които след това преминават през лещата, която фино регулира фокусирането.

Лещата постига този ефект като променя дебелината си. Този процес се нарича акомодация или приспособяване. Лещата е еластична и може да се свива и разширява. Колкото по-изпъкнала е лещата напред толкова по-силно се пречупват светлинните лъчи, които попадат в окото.

Формата на лещата се променя от малките мускули в ресничестото тяло. Известни като зонули на Цин – те образуват суспензорния апарат като държат лещата на мястото ѝ. Зонулите в единия си край се закрепени за лещата, а в другия си за цилиарното тяло.

Когато мускулите в цилиарното тяло се стягат, зонулите – мембрани на суспензорния апарат се отпускат и така ние виждаме близките обекти. При гледане в пространството над 5 м. мускулите на цилиарното тяло се отпускат, а мембраните на суспензорния апарат се свиват.

По-силно пречупване на светлинните лъчи е необходимо, за да виждаме ясно близки предмети като при четене и по-малко пречупване, за да виждаме ясно далечни обекти.

Далекогледство имаме тогава, когато светлината се фокусира зад ретината. В действителност светлината не може да се фокусира зад ретината, така или иначе лещата променя формата, за да успее да се фокусира светлината върху ретината.

Но, когато е налице далекогледство акомодацията не се осъществява напълно или заради по-плоска роговица и светлината се фокусира на по-голямо пространство и резултатът е замъгляване на зрението.

Хората с незначителна степен на далекогледство, обикновено виждат и на близко разстояние, но те често имат главоболие и очите им лесно се уморяват. При по-тежките форми на далекогледство на близко разстояние обектите се виждат размазано и точно това означава далекогледство – да можем да виждаме само на далечно разстояние ясно, над 5 м.

Какви са причините за далекогледство?

Причините за далекогледство обикновено са генетични (наследствени). Далекогледство може да се появи във всяка възраст, но при повечето хора става по-забележима обикновено при възраст над 40 години.

В редки случаи, далекогледството може да е причинено от други заболявания като диабет, синдром на малката очна ябълка (микрофталмия), туморно образувание в близост до очите или проблеми с кръвоносните съдове в ретината.

При бебета и малки деца също се наблюдава слабо далекогледство, но обикновено те израстват тази аномалия до около 3-годишна възраст. Особен тип, свързано с възрастта далекогледство се нарича пресбиопия , при което лещата на окото става по-твърда с възрастта.

Какви са симптомите при далекогледство (хиперметропия)?

Основният симптом е затруднение да се виждат близки обекти, често главоболие и бърза уморяемост на очите при постоянно гледане на близки обекти като например при четени

Далекогледството може да доведе до аномалии при нормалното за всеки човек бинокулярно зрение.Мързеливо око (амблиопия) или кривогледство (страбизъм) също могат да се появят при далекогледство. При далекогледство може да се наруши и нормалното 3-измерно зрение.

При тежки случаи на далекогледство, когато е от много ранна възраст може да се развие мързеливо око (амблиопия) . Засегнатото око (очи) не се научава как да вижда, защото мозъкът пренебрегва сигналите, които получава от него. Амблиопия може да бъде лекувана със закриване на по-силното око, за да се приучи детето да използва и мързеливото си око, ако се, разбира се, седиагностицира достатъчно рано, преди пътищата на зрението в мозъка да са се  развили напълно.

Далекогледство лечение

Очила - най-лесният, най-евтиният и най-безопасният начин да се коригира далекогледство е с очила. Изпъкнали диоптрични лещи (наречени плюс лещи) се използват, за да пречупват светлинните лъчи леко навътре. Светлинните лъчи, след това са с по-малък ъгъл и се огъват назад, за да се фокусират, когато преминават през роговицата и лещата. В резултат на това, светлинните лъчи се фокусират по-напред - върху ретината. Има огромен избор на рамки за очила на пазара, достъпни за дори и най-ограничения семеен бюджет. На очилата се гледат като на по-приемливи в наши дни, и по-млади хора, дори ги разглеждат като моден аксесоар.

Контактни лещи

Притежават същата функция като очилата, но тъй като са незабелижими е по-естетично да ги носиш лещи, отколкото очила. Лещите могат да бъдат меки или твърди , също така и газопропускливи. Контактни лещи могат да бъдат за еднократна употреба, за продължителна употреба, за месечна употреба. Вашият очен лекар може да ви посъветва кой вид е най-подходящ за вашите очи. Контактни лещи обаче са доста по-скъпи от очилата и се нуждаят от повече грижи и щателна хигиена. Те са подходящи повече за възрастни хора, отколкото за деца.

Далекогледство хирургия

Хирургията  е опция за някои хора да излекуват за дълго и за постоянно  зрението си. По принцип тези операции не са включени в основния пакет от здравни дейности и  услуги, гарантиран от бюджета на НЗОК и затова лазерната операция на очите е скъпа, но предлага възможност за възстановяване на нормалното зрение за постоянно. Процедурата е обикновено безболезнена.

При този вид операции при повечето хора има голям потенциал за пълно и постоянно решение на проблема с далекогледството. При други може да има значително подобрение, но все още да се нуждаят от очила или контактни лещи за минимална корекция на зрението.

Въпреки това, малък брой хора развиват усложнения след операция за коригиране на далекогледство. Някои хора виждат размазано или окото им не може изобщо да привикне да вижда на тъмно.

Преди обаче да започнем с този вид лечение, което трябва да се направят някои изследвания. Допитайте се първо до няколко специалисти, които да ви насочат и да ви ориентират изобщо имате ли нищо от тази операция. Важно е също така да сте наясно с някои факти  като степента на неуспех, рискът от усложнения, нивото на последващи грижи.

Профилактика при далекогледство

Колко често трябва да си правя тест за острота на зрението?

Това зависи от вашата възраст, наследствената ви предразположеност и здравословното ви състояние.

Ако имате диабет, повишено вътреочно налягане (глаукома), дегенерация на макулата или фамилна анамнеза, то вие сте изложени на риск от влошаване на зрението. Трябва задължително да си направите преглед при офталмологът и той да ви препоръча на колко време да си правите прегледи. Като препоръка, ако попаднете в групата с висок риск, трябва да си правите най-малко годишно веднъж зрителен тест и също ако сте над 60-годишна възраст. Ако сте над 50-годишна възраст, той трябва да бъде на всеки две години, а ако сте над 40 години, преглед на зрението се препоръчва най-малко на всеки три години.

Ако не попадате в рисковите групи и сте между 19 и 40 години и нямате симптоми за нарушаване на зрението, то е препоръчително да ходите на преглед при офталмолог веднъж на 10 години. Ако сте между 41 и 55 години и нямате симптоми – препоръчителният тест е на 5 години, между 56 и 64 години на 3 години и над 65 години – препоръчителния интервал между прегледите при офталмолог е 2 години.