Стронгилоидоза - причини и симптоми за инфекцията
Здравна Енциклопедия

Стронгилоидоза – това е паразитно заболяване, развиващо се в резултат на проникване в организма на специфични нематоди. Тази инфекция протича с увреждане предимно на стомашно-чревния тракт.

Освен това в клиничната картина присъстват признаци на алергични реакции от страна на кожата и на дихателната система.

Особена опасност този патологичен процес представлява за хора с понижено ниво на имунна защита, тъй като може да стане причина за възпалителни изменения в централната и сърдечно-съдовата система.

При правилно подбрано лечение тази патология е с благоприятна прогноза. Но при имунокомпрометираните хора нивото на леталност стига до 80%, заради формиращите се нарушения.

Същност и разпространение

Стронгилоидозата също се нарича кохинхинска диария. За първи път това заболяване е описано още в края на 19 ти век. Най-често тази инфекция се открива при хора, които живеят в държави с топъл климат.

Според статистиката нивото на разпространение в ендемичните райони стига до 40%. Общо по света болните наброяват около 150 милиона души. У нас тази болест се среща изключително рядко.

Възбудители на тази инфекция са кръгли червеи – стронгилоиди. Възрастният индивид на този паразит е с нишковидна форма и е с дължина приблизително от 1 до 2 мм.

След проникване в човешкия организъм възбудителят навлиза в стената на дванадесетопръстника. В случай на масивно заразяване тези паразити се откриват и в стомаха, а също и по цялото протежение на тънкото черво.

Женската стронгилоида за денонощие може да снесе в червата около 15 яйца, от които се излюпват ларви, отделящи се във външната среда с фекалните маси.

Попадайки в почвата част от ларвите се превръщат във възрастни индивиди, които могат да снасят яйца. Друга част преминава в инвазивен стадий на своето развитие.

Човек се заразява с тази инфекция при проникване на инвазивни ларви в кожата при наличие на микропукнатини по кожата.

Освен това не трябва да се изключва и хранителният път, предполагащ постъпване на паразити в организма при ядене на замърсени плодове и зеленчуци и пиене на заразена вода.

Симптоми, характерни за стронгилоидоза

Често този патологичен процес протича без каквито и да е симптоми. Обикновено това е характерно за хора, които живеят в ендемични райони. Първоначално патологията се съпровожда с развитие на алергични реакции.

Болният се оплаква от обриви на копривна треска по кожата, съпровождащи се с изразен сърбеж. При чесане се забелязва увеличаване на размерите на тези обриви.

Продължителността на обрива е 2 или 3 дни, след което отшумява, но периодично се появява отново. От страна на дихателната система присъстват пристъпи на кашлица, а понякога и умерено изразен задух.

Често пациентът се оплаква от повишение на телесната температура.

Приблизително след 2-3 седмици се присъединяват симптомите, сигнализиращи за увреждане на храносмилателната система. Сред тях се отнасят болка, локализираща се в епигаструма, пристъпи на гадене и повръщане.

Диагностика и лечение на инфекцията

Поставянето на диагноза не може да се основава само на клинични проявления, тъй като не са специфични. От лабораторните методи се използват микроскопски и културални изследвания на изпражнения и храчки. Ако се налага се назначават и серологични изследвания.

Лечението на тази инфекция се извършва със специфични противопаразитни препарати. Продължителността на терапията пряко зависи от избраното лекарствено средство.

Паралелно се назначават и антихистамини, насочени към облекчаване на алергичните реакции.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.54 167

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg