Какво представлява свинският грип?

Свински грип представлява вирусна инфекция, причинена от щама на грипния вирус H1N1, който може да се разпространява от човек на човек.

През 2009 г. американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават за епидемия от този щам на грипния вирус в Мексико, Съединените щати и други държави включително и в България. Тук са потвърдени 19 случая на този вид вирусна инфекция като 11 са смъртните случаи.

Заразените от свински грип се чувстват отпаднали, усещат болки в цялото тяло, гърлото им е зачервено и е болезнено, температурата им е повишена и имат кашлица. В повечето случаи заболяването не е сериозно.

Но при определени хора, особено при малки деца, възрастни хора и такива с отслабена имунна система, вирусната инфекция може да протече тежко и да доведе до пневмония, белодробна недостатъчност и смърт.

Какви са симптомите?

Симптомите много наподобяват на тези при обикновения сезонен грип, като най-често са:

 • Треска или втрисане;
 • Кашлица;
 • Възпалено гърло;
 • Болки в тялото;
 • Главоболие;
 • Необичайна бърза уморяемост;

Определени групи хора са предразположени към развитие на усложнения от свинския грип:

 • Бременни жени – развиващият се плод също е изложено на риск от увреждания, ако майката се зарази с този вирус. Ако не бъдат взети мерки на време, ако бременността е в по-ранен етап, жената може да получи спонтанен аборт.
 • Хронично болните като например диабетно болните и астматиците;
 • Хората с отслабена имунна система или тези приемащи медикаменти потискащи имунната система например хората с автоимунни заболявания или тези на които скоро са претърпели трансплантация на органи.
 • Хората, които имат сериозни сърдечни или бъбречни заболявания или болести, които засягат нервната система или мускулите.
 • Хората под 25-годишна възраст;

Времето между излагане на вируса H1N1 и първоначалните симптоми обикновено около 2 дни, но може да бъде между 1 и 7 дни.

Инфектираните са заразни ден преди появата на симптомите и могат да заразяват други хора до 12 дни след разболяването си. Но повечето хора са заразни около 6 дни.

Какви са причините?

Свинският грип се причинява от вируса H1N1. Първоначално експертите са смятали, че вирусът се разпространява от свине на хора. Но впоследствие се установява, че вирусната инфекция се причинява от нов вирус.

Този нов вирус представлява съвкупност от част от човешкия инфлуенца вирус тип А, част от няколко – 2 или 3 щама на свинския инфлуенца вирус и птичия вирус. 

След като един човек е заразен, той може да разпространява инфекцията на други хора чрез кашляне или кихане.

При кихане и кашляне се отделят във въздуха секрети от слюнчените жлези, от дихателните пътища или от носа. Тези секрети съдържат вируса и ако някой здрав човек ги вдиша, той се заразява.

Инфектирането може да се осъществи чрез докосване на повърхност с грипния вирус върху него като бюро например и след това да докоснете устата или носа си. Не може да се заразите с грип при консумация на свинско месо.

Лечение на свински грип

Свинският грип е вирусно заболяване, което може да предизвика сериозни симптоми и усложнения, особено при хора в рискови групи или при тези със значителни здравни проблеми.

Както и при всяка друга инфекция, важно е да се съобразявате с инструкциите на лекаря си. Докато домашното лечение е подходящо за хора без сериозни състояния, важно е да се потърси медицинска помощ, ако имате висок риск от усложнения или сте тежко заболяли.

Лечението на свинския грип обикновено включва отдих, прием на течности и индивидуални медикаменти, предписани от лекаря.

Антивирусните лекарства като оселтамивир и занамивир могат да бъдат предписани при сериозни случаи, за да помогнат на тялото ви да се справи с инфекцията и да предотвратят развитието на усложнения.

За да ускорите възстановяването си, е от съществено значение да отделите време за почивка и да не натоварвате организма си излишно. Изхранването и вода са от ключово значение - здравословна и хидратираща храна, заедно с достатъчно количество течности, ще помогнат на имунната ви система да се бори по-ефективно с инфекцията.

Допълнително, важно е да спазвате хигиената и да предотвратявате разпространението на вируса. Редовното измиване на ръцете, избягването на контакт със заразени хора и закриването на устата и носа при кихане или кашляне са от съществено значение за предпазване на другите и за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Психологическото благополучие е също толкова важно като физическото. Подкрепа от близки хора, позитивен настрой и отделяне на време за възстановяване и отпуск са ключови за по-бързото ви оздравяване.

Накрая, след като преминете през този период на болест, важно е да следвате инструкциите на лекаря си относно връщането към обичайния си живот и дейности.

Възстановяването може да отнеме време, затова е добре да се консултирате с медицински специалисти, ако имате въпроси или притеснения.

Свинският грип е сериозно заболяване, но с правилното лечение, подкрепа и предпазни мерки, вие можете да се възстановите успешно и да се върнете към здравословния си начин на живот.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от свински грип, е важно да следваме няколко основни мерки за предпазване на себе си и околните.

Първо, редовното и правилно измиване на ръцете със сапун и топла вода е от съществено значение, особено след контакт с обществени повърхности или близост със заразени хора.

Покриването на устата и носа при кихане или кашляне с ленен кърпич или директно във вътрешната част на лакътя помага да се ограничи разпространението на вируса.