Какво представлява свинският грип?

Свински грип представлява вирусна инфекция, причинена от щама на грипния вирус H1N1, който може да се разпространява от човек на човек. През 2009 г. американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават за епидемия от този щам на грипния вирус в Мексико, Съединените щати и други държави включително и в България. Тук са потвърдени 19 случая на този вид вирусна инфекция като 11 са смъртните случаи.

Заразените от свински грип се чувстват отпаднали, усещат болки в цялото тяло, гърлото им е зачервено и е болезнено, температурата им е повишена и имат кашлица. В повечето случаи заболяването не е сериозно. Но при определени хора, особено при малки деца, възрастни хора и такива с отслабена имунна система, вирусната инфекция може да протече тежко и да доведе до пневмония, белодробна недостатъчност и смърт.

Какви са симптомите?

Симптомите много наподобяват на тези при обикновения сезонен грип, като най-често са:

 • Треска или втрисане;
 • Кашлица;
 • Възпалено гърло;
 • Болки в тялото;
 • Главоболие;
 • Необичайна бърза уморяемост;

Определени групи хора са предразположени към развитие на усложнения от свинския грип:

 • Бременни жени – развиващият се плод също е изложено на риск от увреждания, ако майката се зарази с този вирус. Ако не бъдат взети мерки на време, ако бременността е в по-ранен етап, жената може да получи спонтанен аборт.
 • Хронично болните като например диабетно болните и астматиците;
 • Хората с отслабена имунна система или тези приемащи медикаменти потискащи имунната система например хората с автоимунни заболявания или тези на които скоро са претърпели трансплантация на органи.
 • Хората, които имат сериозни сърдечни или бъбречни заболявания или болести, които засягат нервната система или мускулите.
 • Хората под 25-годишна възраст;

Времето между излагане на вируса H1N1 и първоначалните симптоми обикновено около 2 дни, но може да бъде между 1 и 7 дни. Инфектираните са заразни ден преди появата на симптомите и могат да заразяват други хора до 12 дни след разболяването си. Но повечето хора са заразни около 6 дни.

Какви са причините?

Свинският грип се причинява от вируса H1N1. Първоначално експертите са смятали, че вирусът се разпространява от свине на хора. Но впоследствие се установява, че вирусната инфекция се причинява от нов вирус.

Този нов вирус представлява съвкупност от част от човешкия инфлуенца вирус тип А, част от няколко – 2 или 3 щама на свинския инфлуенца вирус и птичия вирус.  След като един човек е заразен, той може да разпространява инфекцията на други хора чрез кашляне или кихане.

При кихане и кашляне се отделят във въздуха секрети от слюнчените жлези, от дихателните пътища или от носа. Тези секрети съдържат вируса и ако някой здрав човек ги вдиша, той се заразява. Инфектирането може да се осъществи чрез докосване на повърхност с грипния вирус върху него като бюро например и след това да докоснете устата или носа си.

Не може да се заразите с грип при консумация на свинско месо.

Лечение на свински грип

Ако се разболеете:

 • Говорете с лекуващия си лекар:

-          Ако не сте сред рисковите групи, при които най-често възникват усложнения и не страдате от тежко заболяване, лекарят може да ви препоръча домашно лечение.

-          Ако сте изложени на висок риск или сте много болни, лекуващият ви лекар може да ви предпише антивирусно лекарство като оселтамивир и занамивир, които ще помогне да се почувствате по-добре за кратко време и ще се предпазите от развитие на усложнения. Колкото по-скоро започнете да приемате лекарството, толкова по-добре то ще подейства.

-          Вземете си почивка или болнични.

Пийте много течности, тъй като поради повишената температура тялото ви губи много вода.