Заместителната хормонална терапия е съвременен метод на лечение. Според статистиката, във Великобритания се използва от 55% от жените, в Германия от 25%.

У нас на такава терапия се решават доста по-малко жени и обикновено става в краен случай.

Около хормоналната терапия витаят множество слухове и измислици. Едни смятат, че от нея се пълнее, друг пък си мислят, че ще им пораснат косми по цялото тяло.

Всичко това се дължи на незнание как функционират хормоните, които синтезира организма.А също и защото не се спазват правила при използване на толкова силни препарати.

Без своевременно назначаване и изпълнение на такъв вариант на терапия могат да се развият сериозни здравословни проблеми.

Какво трябва да знаем за хормоналната терапия

Ендокринната система – това е съвкупност от жлези, които образуват хормони и регулират обмяната на веществата, растежа и развитието, функциите на тъканите, половите функции, съня и настроението.

Недостиг или излишък на хормони е признак, че органът функционира неправилно, в такъв случай се назначава хормонална терапия.

В противен случай е възможно развитие на умора, слабост, постоянна сънливост, проблеми с интелекта, обиждане и за най-малкото.

Какво представляват хормоните

Хормоните са активни вещества, синтезиращи се от организма и необходими за нормалното функциониране на всички органи и системи. Образуват се в органи като щитовидна жлеза, хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези, яйчници.

Всеки хормон има свое собствено предназначение. Така например, едни са отговорни за съкращаване на мускулите и техния тонус, секрецията на жлезите в организма.

Контролират растежа на тялото, обмена на водата и на солите, отговарят за поведенческите процеси.

Ако възниква нарушение, в който и да е тези процеси, страдат различни системи на организма.

Видове лечение

Различават се 3 типа хормонална терапия:

  • Заместителна хормонална терапия – прилага се при патологии на ендокринни жлези. Този вид терапия дава резултат тогава, когато хормонът не постъпва в организма – инсулин при диабет се назначава пожизнено.
  • Стимулиращата хормонална терапия е необходима, когато се налага активизиране на дейността на жлезите с вътрешна секреция. Този вид терапия не продължава дълго, обикновено е на курсове.
  • Блокиращият /забавящият/вид хормонална терапия се провежда, когато жлезата е твърде активна и за терапия и на отделни видове новообразувания на хормонално зависими. Тогава се прилага хормон – антагонист на излишния, като самостоятелен вид терапия не е много ефективна.

Обикновено за лечение дозата се определя в зависимост от теглото, като разчетите са десети и стотни милиграма и грама. Затова, всъщност дозите не са толкова големи.

Силни препарати са необходими най-често само при най-тежки ситуации като например, онкологично заболяване.

Хормонална терапия се назначава само в случай на необходимост, а при неправилно подбран препарат или неспазване на курса на лечение дозите е възможно да доведат до по-съществени изменения в организма.

В никакъв случай не трябва на своя глава да променяме изписаните дози препарати, това може да доведе до сериозни изменения в организма.

Алкохол при хормонална терапия – допустим ли е

Един от въпросите, които вълнуват много хора, е дали има ограничения що се отнася до употребата на алкохол при лечение с хормони.

Терапевтичните курсове обикновено са продължителни, а повечето от нас понякога не могат да се справят с изкушението да изпият чаша вино.

Хормоналните препарати са различни. Например, при използване на контрацептиви може да се пие алкохол.

Под употреба на алкохол често се разбират напълно различни неща. Една чаша вино на вечеря по никакъв начин няма да повлияе на здравето, но ако се прекали, влиянието на ендокринната система ще е неблагоприятно.

Също при употреба на алкохол и хормонални препарати често в организма се наблюдава обостряне на язвената болест и гастрит, възникване на конвулсии, бързо развитие на тромбофлебит.

Растителна алтернатива – дали има такава

Възможно е да срещнете препоръки да не използвате хормони като тежка артилерия, това също се случва при климакс. Но не трябва хормоните да се замесват с билки, тъй като хормонална терапия се назначава при необходимост, затова замяна е невъзможна.