В епохата на „чистата храна“ много хора се отнасят със страх и отвращение към преработената храна.
Но не всички опаковани храни са вредни.
На практика повечето храни, които купуваме от магазина, са преработени.
Дори и пресните плодове и зеленчуци, ядки, семена, вероятно са били третирани или опаковани.
Когато диетолозите говорят за обработени храни, обикновено имат предвид модифицираните продукти, които съдържат дълъг списък със съставки.
Това са готовите закуски, замразени полуфабрикати, захарни изделия и опаковани месни продукти.
Тези храни имат минимална хранителна стойност, затова и тяхната употреба трябва да се ограничи.
Но има много обработени храни, които запазват своята хранителна стойност.
Освен това тези храни понякога помагат да се пести време за приготвяне.
Ако покупката на готова салата, ни помага да изядем по-голямо количество зеленчуци, това е отлично.
Но за да направим правилният избор, трябва внимателно да четем етикети и да обръщаме внимание на съдържанието на захар, сол и други добавки.
Обработените храни, от които не трябва да се отказваме
Ето го и списъкът с най-добрите преработени храни, които ще ви помогнат да внесете разнообразие във вашето меню и приготвянето на пресни ястия ще се ускори.
Най-вероятно не сте се и досещали, че много от тях са преминали през преработка.
1. Консервирани бобови
Това са удобен, готов за употреба белтък, а също и полезен заместител на месото.
Най-добре се комбинират с кафяв ориз, киноа, зеленчуци или добавяйте в салатите, вместо пилешко.
2. Замразени плодове и зеленчуци
Замразените храни са също толкова питателни колкото и пресните.
Използвайте пресни плодове и зеленчуци, докато е възможно, а след това замразете каквото е останало, до следващия път.
3. Пълнозърнести макаронени изделия
Това е потресаващо бърза закуска, тъй като за нейното приготвяне са необходими, не повече от 20 минути.
Докато макароните се приготвят, запечете малко пилешко и зеленчуци в зехтин и слагайте трапезата.
4. Ядкови масла и опаковани ядки
Ако имате на разположение буркан фъстъчено масло и пълнозърнест хляб, имате всичко необходимо за вкусна и бърза следобедна закуска.
Макар и смесите от ядки да съдържат повече захар или сол, те са по-добра алтернатива от празните въглехидрати, такива като чипсове или бисквити.
5. Йогурт
Ако предпочитате плодови кисели млека, преди покупка задължително обърнете внимание на количеството захар.
За предпочитане е йогурт, който съдържа плодове, а не подсладители в списъка със съставките, тъй като съдържа по-малко от 18 грама захар на порция.
6. Пуканки за микровълнова
Повечето марки, които предлагат такива пуканки, добавят само 3 съставки – пуканки, масло и сол.
Когато ви се прииска да хапнете нещо вредно, това е отлична алтернатива на чипсовете.
7. Хумус
Ако не приготвяте у дома, си купете от магазина, отлично се съчетава със зеленчуците.
8. Вакуумирано сирене
Вакуумираното сирене на тънки филийки, слайс, или на малки кубчета е много подходящо за тези, които трудно се задоволяват само с няколко грама.
9. Пълнозърнест хляб и крекери
Идеално решение за закуска, ако няма никакво време.
Просто намажете хляба с фъстъчено масло, добавете авокадо и едно яйце.
Богатите на растителни влакна крекери могат да се ядат със сирене или с хумус.
10. Консервирана и замразена риба
Консервираната сьомга е приблизително 4 пъти по-евтина от дивата.
Освен това се съхранява много добре и запазва полезните си свойства.