Водата е безцветна, без вкус и миризма, но нейните удивителни свойства я правят важен ресурс на Земята.

Каква роля играе тази прозрачна субстанция в живота на човека

1.Обикновената вода е най-голямата ценност

Специалисти на СЗО предупреждават, че питейната вода е най-ценният и скъпоструващият ресурс. Макар планетата повече от 70% се състои от вода, само 2,5% от тях са годни за пиене.

Въпреки това, много хора подценяват важността за запазване на ресурса. Така например, средностатистическият жител на САЩ ежедневно изразходва 296 литра вода, Германия – 127 литра, а у нас – около 150 литра, а в Русия – 278 литра. Същевременно жителите на Северна Африка и Близкия Изток за година употребяват само 1250 литра вода.

Ако постоянно забравяме да завъртаме добре крана на чешмата и от него продължава да тече, и ако дебелината на струята е равна на игла, за денонощие могат да изтекат около 60 литра вода.

2.Водата съществува в три агрегатни състояния

Това означава, че можем да срещнем водата като течност, като лед или като облак пара. Ако не беше всичко това, никой не знае какъв би бил кръговратът на водата в природата. А от него зависи и нашият живот.

3.Разпространен преносител на заболявания

Учените пресмятат, че почти 85% от заболяванията в света възникват, заради вода. Ежегодно повече от 25 млн. души загиват вследствие на замърсена или инфектирана вода.

И по данни на СЗО, почти 2 млрд. души на Земята изпитват недостиг на прясна питейна вода.

4.Питателна е и съдържа нула калории

Обикновената питейна вода не съдържа белтъчини, мазнини и въглехидрати, затова в нея има нула калории. Но това не означава, че не носи никаква хранителна стойност? Съвсем не.

В питейната вода от чешмата, изтичаща от подземни източници или бутилираната, могат да се съдържат ценни хранителни вещества:

  • Питейната вода – това са приблизително 7 мг калций, 2 мг магнезий, 9 мг натрий и 0,03 мг цинк в една чаша.
  • Газирана минерална вода – това е около 60 мг калций и 17 мг натрий в една чаша.
  • Бутилирана вода – това са около 24 мг калций, 5 мг натрий и 5 мг магнезий в една чаша.

5.Жаждата често се маскира като глад

Някои хора трупат килограми, защото бъркат жаждата с чувството за глад. Проблемът е, че за тези две състояния в организма отговарят едни и същи участъци на главния мозък.

6.Водата е нужна за здравето на ставите

Хрущялната тъкан в междупрешленните дискове и ставните връзки на гръбначния стълб съдържа около 80% от водата. Недостигът на течности е опасен за организма.

Възможно е да предизвиква намаляване на амортизационните способности на съставите, което води до възникване на болки и прочие проблеми.

7.Регулира артериално налягане

Недостигът на вода може да доведе до това, че кръвта ще стане по-гъста, а това на свой ред до повишаване на артериалното налягане.

8.Водата за красота и младост на кожата

При обезводняване на организма страда всеки орган отделно. Не е изненадващо, че става по-уязвима към дерматологични и инфекциозни заболявания и преждевременна поява на бръчки.

Учените също доказват, че на суха кожа е по-вероятно да се образуват бръчки.

9.Предотвратява увреждане на бръчките

Практиката на лекарите показва, че недостигът на вода в организма или некачествената такава може да способства за поява на камъни в бъбреците и други заболявания. Така, спазването на питейния режим е много важно за нормалното функциониране на бъбреците.

Камъните в бъбреците е 2-3 пъти по-често се срещат при мъже, отколкото при жени.

10.По-нисък риск от болести на сърцето и на кръвоносните съдове

В много изследвания е установена корелация между пиенето на достатъчно количество чист вода и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Установено е, че при хора, които ежедневно са пили не по-малко от 6 часа вода, вероятността от сърдечен пристъп била с 41% по-ниска в сравнение с тези, които пиели само по 2 чаши вода дневно.

11.Водата удължава живота

Водата е необходима, за да се чувстваме добре и организмът да работи като часовник и да може да изпълнява възложените му задачи.