На „опасността“ на породите кучета влияят множество фактори, и специалистите по тази тема често се разминават в мнението си. Просто така да се нарича едно куче опасно, е несправедливо.

Но за някои породи може да се каже точно, че кучето от такава порода обикновено сериозно уврежда здравето на човека, ако реши да атакува. Именно на този принцип са избрани и тези 25 породи.

Важно е да се отбележи, че всички породи са селектирани така, че да слушат своите стопани. Така че повечето от инцидентите на нахапани хора от домашни кучета се обясняват с неправилна дресировка и неразумно поведение на стопанина.

1. Тоса ину

Това е японска порода мускулести кучета с масивно тяло. Първоначално е селектирана като бойна порода, и такива кучета се смятат за опасни за човека, и поради тази причина са забранени законодателно за отглеждане в някои държави.

2. Американски бандог

Това е невероятно силно куче – нещо средно между американски питбултериер и неаполитански мастиф. Въпреки грозния външен вид тази порода кучета не е селектирана за борба. Но въпреки някои използват тази порода кучета като бойни.

3. Кане корсо италиано

Много мускулесто куче, смята се за потомък древноримските бойни кучета, които са се използвали като кучета гладиатори.

4. Бултериер

Тази порода кучета се славят с голямата си яйцевидна глава и невероятна сила. Не са особено агресивни, но имат силно развит ловен инстинкт, и затова са опасни за по-малки по размер от тях животни.

5. Родезийски риджбек

Южноафриканска порода, известна още и като африканско лъвско куче, тъй като се смята, че умее да прогонва лъвовете от добитъка, докато стопанинът ловува. Кучетата от тази порода са верни и умни, но не жалят много непознатите.

Изискват разумна позитивна дресировка, а отношението не трябва да бъде агресивно, за да не развият агресивната черта на породата си.

6. Дого Аржентино или аржентински дог

Голямо бяло мускулесто куче, селектирано в Аржентина за лов, и по-точно на диви свине и на пуми. При селектирането не е бил поставян акцент върху агресивността по отношение на хората. Но например, във Великобритания е забранено отглеждането на кучета от тази порода.

7. Бурбул

Голям мастиф, селектиран в Южна Африка с цел охрана на домове и ферми. Кучетата от тази порода са много верни и се смятат за добри охранители.

8. Гул донг или пакистански булдог

Много силно куче, като порода е селектирано за бойно. Такива кучета са агресивни и трудно се поддават на контрол.

9. Басенджи, или африканско нелаещо куче

Ловна порода от Централна Африка, но е горско куче и заема второ място в списъка с породи, които трудно се поддават на дресиране.

10. Санбернар

Породата произхожда от Швейцарските и Италианските Алпи. Първоначално е използвано като куче за спасяване. Но, както и останалите кучета от големи породи, и това от малко трябва да бъде приучено на общителност с непознати и с други кучета, за да се предотврати възможно агресивно поведение.

11. Американски булдог

Тежко мускулесто куче. От тази порода са известни със своето дружелюбно поведение, но могат да проявяват невероятна упоритост. Като порода тези кучета са селектирани за охрана на ферми.

12. Немски дог

Тази порода е известна със своите невероятни размери. На кучетата от тази порода принадлежи рекорд за най-висок ръст – 110 сантиметра. Селектирани са в Германия за лов на диви свине и елен.

13. Бразилска фила

Тази порода кучета са известни като бразилски мастиф, и са агресивни и импулсивни. Поради размерите, темперамента и потенциалната агресивност, породата забранена за отглеждане в редица държави.

14. Дого канарио или канарски дог

Голямо масивно куче, което се нуждае от добра дресировка. В някои ситуации кучетата от тази порода могат да бъдат агресивни към други кучета и подозрителни към непознатите.

15. Акита ину

Голям шпиц, селектиран в планинските райони на Япония. Силно и независимо куче. Вярно на стопаните, но подозрителни към другите хора.

16. Боксер

По природа кучетата от тази порода не са много агресивни, но попадат в списъка на най-опасните породи, поради огромния брой неприятни инциденти с тяхно участие от 1982-ра до 2012-та година. Породата е селектирана в Германия, и се смятат за енергични и своеволни.

17. Чау чау

Породата е селектирана в Китай, въпреки очевидната дружелюбност, кучетата изискват много добра дресировка. И могат да бъдат много агресивни, когато защитават стопанина си.

От 1979-та до 1998-ма са регистрирани 238 смъртни случая, предизвикани от тази порода кучета. Нуждаят се от ежедневна физическа активност.

18. Доберман

Тази порода се слави със своята вярност и ум. Смята се за най-добро куче за охрана, атакува само в случай, ако бъде предизвикано или стопанинът и неговото имущество се намира в опасност.

Породата е селектирана в Германия от Карло Фридрих Луис Доберман. Могат да проявят агресия към непознати хора и други кучета, но случаите на агресия към стопаните са изключително редки.

Агресията заедно с размерите и силата превръщат доберманите в потенциална заплаха за здравето.

19. Хъски

Северна порода, селектирана за теглене на шейна. Силният ловен инстинкт ги прави опасни за по-малки животни. Известни със своите разрушителни навици, ако им е скучни.

20. Аляски маламут

Породата е родствена на сибирското хъски. На такива кучета са необходими ежедневни упражнения, в противен случай започват да линеят, и да показват признаци на агресия и неподчинение. Понякога трудно се поддават на дресиране и не са подходящи за охрана.

21. Ротвайлер

Силна порода с добре развит ловен и охранителен инстинкт. Както и с кучетата от другите породи, опасността от ротвайлера често се обяснява с безотговорността на стопанина, жестоко отношение, липса на дресировка и социализация. Силата на ротвайлера не следва да се подценява.

22. Немска овчарка

Умно, уверено в себе си, бдително и безстрашно куче. Както на всички ни е известно, породата се използва в полицията. Могат да бъдат прекалено усърдни в охраната на стопаните и на собствената си територия. При неправилно възпитание немската овчарка може да започне да напада хора.

23. Питбул

При употреба на термина „питбул“ се подразбират американски питбултериер, стафордширски териер и американски булдог. Първоначално породата е селектирана за боеве между бикове и мечки, но е използвано при кучешки боеве. В Америка се смята за опасно куче.

24. Кавказка овчарка

Селектирана е за охрана на стада. Типичната кавказка овчарка е напориста, инат и безстрашна. В случай на неправилно възпитание и лоша дресировка на кучетата от тази порода могат да проявяват неуправляемост – не приема хора, които не са ѝ познати.

25. Московски страж

Както и всяко голямо куче при неправилно дресиране, а също и ако дълго време се държи вързано може да се озлоби.