Не всичката козметика, която краси рафтовете на магазините, е полезна за кожата. Някои компоненти, които се числят към състава на средството, са потенциално опасни за кожата. Най-много трябва да внимават тези, които са с мазна кожа. Само един неправилно подбран компонент може да предизвика усилен синтез на мастните жлези, пъпки, комедони, черни точки, себорея и други кожни заболявания.

Кои компоненти са опасни за мазна кожа и до какви проблеми водят?

Растителни масла в козметиката

Растителните масла и мазна кожа – са много малко съвместими неща, дори при студено време, когато кожата не се нуждае от интензивно подхранване. Но има и изключения. Проблемът е, че всички мазни масла е възможно да предизвикат появата на комедони. На свой ред се оценява по петобална скала – нулева, ниска, умерена, висока, максимално висока. Способни си да активизират функцията на мастните жлези и да запушат порите, а това означава стават причина за поява на черни точки, а впоследствие и за болезнени пъпки.

Ако имате мазна кожа, никога не използвайте козметика, в която има кокосово, ленено, палмово, зехтин, соево, царевично масло, а също и масло от макадамия, какао и пшеничен зародиш. Не се препоръчва използване при наличие на отоци на лицето. При изброените масла е висока границата на комедогенност. Все пак могат да се употребяват, но само вътрешно, например, със зеленчуци. А за притежателите на сух тип кожа те са верен другар за дълго, още повече при студено време.

Сред маслата, които могат да се назначат в козметиката за мазна кожа, следва да се отбележи слънчогледово, арганово, конопено, облепихово, кимион – от черен кимион, ши. Те могат да се използват, но много ограничено. Маслата не трябва да са на първите позиции в състава на козметичното средство, по-добре по средата, за предпочитане в края. Лятото, особено в жегата, тяхната употреба е под забрана. По-добре да се премине на облекчени варианти на поддържаща козметика – флуиди, гелове, серуми.

Ако кожата ви е мазна, през лятото, ранна пролет и топла есен, заменете маслата с хиалуронова киселина – ако сте над 40, с екстракти от морски водорасли, лотос, женшен, зелен чай. Изброените компоненти достатъчно добре овлажняват кожата, противодействат на запушването на порите, обратно, спомагат за почистването, успокояват, облекчават раздразнението. Връщат нормалното сияние и матовостта. Всичко, което е необходимо за мазна кожа.

Спирт за мазна кожа

Ако досега подсушавате мазната кожа и пъпките посредством медицински спирт, то допускате груба грешка. 90-те години, когато спиртен тоник с краставица се е радвал на голяма популярност, отдавна отминаха. На негово място дойдоха иновативните средства на основа на щадящи компоненти, които не са способни да изсушават кожата.

Запомнете спиртът е капан за кожата. Колкото по-често почиствате със спиртни средства, толкова по-бързо отделя кожен себум. Това е потвърдено от многобройни изследвания и опити. Освен това медицинският спирт нарушава водно-липидната защита, а също и до голяма степен отговаря за неговия външен вид и за запазване на младостта.

Ланолин за мазна кожа

Казват, че ланолинът е истинско спасение за кожата в студа. Отлично я подхранва и осигурява пълноценна защита против негативните фактори на околната среда. Но става въпрос единствено за сух и нормален тип кожа, за мазна не е подходящ, тъй като както и растителните масла, има висока степен на комедогенност.