Почитателите на рибата са много, но не са малко и хората, които я избягват по една или друга причина. Макар и лятото вече да се е сбогувало с нас, имаме щастието да живеем във времена, в които можем да се снабдим с всичко, по всяко време.
Затова днес, ще се опитаме да убедим всички защо е добре да хапвате риба и кои са най-здравословните риби, с които можем да се снабдим.
Защо рибата се счита за здравословна храна
Определено морската храна се счита за една от най-здравословните групи хранителни продукти. Според някои, тя е дори по-здравословно и от месото.
Ние не можем да споделим това мнение, но сме абсолютно съгласни, че рибата е източник на много витамини, минерали и важни макронутриенти. В рибите се съдържа голямо количество белтъчини, витамин D, омега-3 мастни киселини, витамини от група В. Освен това те са перфектната храна за хора, придържащи към нисковъглехидратен режим, тъй като са сравнително бедни на въглехидрати.
Най-полезните риби
- Пъстърва
Пъстървата е една от най-предпочитаните и най-разпространени риби. Рибата е богата на селен, калий, витамин В6 и, най-вече, на витамин В 12 и омега-3 мастни киселини.
Изяждайки една пъстърва вие се снабдявате с нужната ви дневна доза витамин В12. Счита се, че пъстървата се нарежда на второ място по съдържание на омега-3 мастни киселини, след сьомгата.
Пъстървата е и една от най-препоръчителните риби при спазване на нискокалорични режими. В 100 гр. пъстърва се съдържат около 140 ккал, 20 гр. протеин и, едва, 6 гр. мазнини.
В същото време, не лишава организма ви от важни микронутриенти, което доста често е проблем в режимите с цел редуциране на теглото.
- Скумрия
Скумрията също е сред най-предпочитаните риби на българската трапеза. Освен, че можете да се сдобиете с нея на сравнително добра цена, тя ще зареди тялото ви с много полезни вещества.
Макар и да е по-висококалорична, в сравнение с предходната, тя също ще обогати тялото ви с така важните омега-3 мазнини. В нея се съдържат още калций, желязо и магнеций.
- Сьомга
Със сигурност, сьомгата не е една от най-достъпните риби, но вече би могла да се намери на доста места и, със сигурност, ще се обедите, че си заслужава да от време на време да си подсигурявате от нея.
Смята се, че прясната сьомга е една от най-чистите риби на света. По много класации тя се нарежда на първо място по съдържание на омега-3 мастни киселини, а и е един от най-добрите източници на калций. В 100 гр сьомга се съдържат едва 208 ккал, 0 гр въглехидрати, 20 гр белтъци и 13 гр мазнини, което я прави идеално допълнение към диетата ви.