Кърменето е най-доброто, което една майка може да направи за своето дете, полезният ефект от което то ще усеща до дълбока старост.

За да кърми успешно, всяка майка трябва да бъде информирана не само за техниката и правилата, но и за възможните проблеми, които могат да се случат в различни периоди на кърменето.

От правилността на действието на майката при решаване на възникналите проблеми зависи дали ще може да кърми детето или ще вземе решение да го храни изкуствено.

1. Напукани зърна

Винаги е неприятно да се търпи болката, а ако се локализира в едно от най-чувствителните места, е двойно по-сложно.

Болката, възникваща от напуканите зърна, понякога така влияе на младите майки, че не желаят и да чуят за продължаване на кърменето.

Впоследствие, е възможно да съжаляват за своето решение, когато болката се забрави. Но в трудните моменти мислите за ценността на кърмата често минават на втори план.

Какво да правим?

Да търпим болката или да се научим да се борим с напуканите зърна? За начало трябва да разберем защо се появяват. Има две основни причини – неправилно полагане към гърдата и прекаляване с хигиената.

В повечето случаи този проблем се случва още в родилния дом или веднага след изписването.

Неправилното полагане се изразява в това, че детето само суче зърното, макар че то трябва да се намира в корена на езика и изобщо да не участва в сученето.

Детето първо правилно засуква, но впоследствие се „изхлузва” и стига до зърното, което способства за неговото травмиране. Затова е важно да следим дали малкото е правилно положено към гърдите.

2. Лактостаза

Възможно е да се случи както по време на силен прилив на кърма, така и при напълно спряла лактация.

Причината е в следното – нарушава се отока на кърма от един или няколко лобули на млечните жлези.

Появява се силно локална болезненост, зачервяване на кожата под огнището на увреждането, може да има повишение на температурата или втрисане.

Ако в засегнатата част попаднат патогенни бактерии, то може да се развие неприятно усложнение – мастит.

Какво се прави при развитие на лактостаза:

  • Не се прекратява кърменето. Преди това е добре да се вземе топъл душ, да се помолят роднините да направят лек масаж в областта на гърба и шията;
  • Не е нужно да се ограничава приемът на течности на кърмещата майка;
  • Внимателно се изцежда млякото преди кърмене, но да не се притиска областта на лактостаза. Изцеждането е препоръчително, докато млякото се изцеди напълно. След това е необходимо детето да се положи към гърдите.

3. Лактационни кризи

Това са периодите на временно понижаване на лактацията, която до този момент е била нормална.

Специалистите обясняват това, с което лактацията „не успява” за потребностите на детето, което рязко е пораснало и е наддало на килограми.

Често проблемът вкарва младите майки в задънена улица на 3, 4 и 6 месеца. Много от тях този период за край на кърменето и започват да хранят детето изкуствено.

Не трябва да даваме на детето адаптирано мляко по време на лактационна криза без лекарско предписание.

То ще насити детето, но няма да спомогне за увеличаване на лактацията.

Кърмата ще дойде толкова по-бързо, колкото повече време детето прекарва на гърдата.