Не е тайна, че всяка болест си има своите симптоми.

С признаците на най-разпространените заболявания са запознати всички и са свикнали да се справят с тях сами.

Но и такива несериозни симптоми като главоболие, умора, повишена жажда могат да сигнализират за развитие на опасни и тежки заболявания.

За какво става въпрос?

1.Сънливост и умора

Много хора се чувстват отпаднали сутрин. Някои го свързват с късно лягане, а някои смятат, че се дължи на неотдавнашно преохлаждане и, затаили дъх очакват други симптоми на простуда.

Но умората и сънливостта сутрин не трябва да се оставят без внимание в никакъв случай, тъй като могат да сигнализират за апнея – спиране на дишането по време на сън.

Добре е, ако човек не живее сам, тогава неговите близки могат да забележат опасната ситуация и да разкажат на болния какво се случва.

Съвсем друг е въпросът, ако болният живее сам.

Тогава трябва да обърне внимание именно на тези признаци, свързани с редовното недоспиване при 8-часов и повече нощен сън.

Става въпрос за произволно задържане на дишането, или хъркане, при което езикът и горното небце затварят достъпа на въздух към гърлото. Човек може да не диша в продължение на 20-30 секунди и повече. А това се отразява неблагоприятно на състоянието му сутрин, тъй като мозъкът страда от кислороден глад.

2.Олюляване и неустойчивост при ходене

Олюляващият се и с неустойчива походка човек може да се приеме за пиян, но тези признаци могат да сигнализират и за развитие на тежка болест – тумор на главния мозък. Черепът на човека не може да променя своя обем, да се разширява и да се свива.

Но ако в главния мозък възникне нарастващо образувание, то на трансформация се подлага обемът на съдържимото в черепната кутия, което се разширява отвътре.

Пряко следствие от нарастващото налягане е въздействието на вестибуларния апарат, който в нормално състояние не превишава размерите на оризово зърно.

В резултат човек губи ориентир в пространството, олюлява се при ходене, възниква усещане за загуба на опора, дори при стоене на равно място.

Болният може и да не обърне внимание на тези симптоми, особено ако те се появяват от време на време.

Но е необходимо да се знае, че те са един от признаците на опасно заболяване, наред с главоболието, повишена чувствителност към външни дразнители, проблеми с паметта, слуха и зрението.

3.Неловкост и намаляване на силата на мускулите – признаци на каква болест са

Периодично възникващите световъртеж и нарушение на координацията на движенията могат да сигнализират за развитието на още една не по-малко приятна тежка болест – множествена склероза.

Въпреки съществуващото мнение, няма нищо общо със старческата сенилност. Освен това най-често се развива в млада възраст, когато човек не се замисля за болестите и не очаква неприятни изненади от собствения си организъм и от имунната система.

Едни смятат за главен провокиращ фактор травмата, а други – вирусни и бактериални инфекции.

Каквато и да е причината, без внимание не трябва да се оставят безобидните на пръв поглед признаци като изтръпване на кожата, поява на мравучкане.

Слабост на мускулите е още един характерен симптом. Макар и да изглежда, че мускулите са запазили обичайна сила, то съгласуваност между тях отсъства.