У нас над милион душ страдат от диабет, а най-вероятно няколко пъти са повече в стадий на преддиабет. И хората с тази диагноза продължават да нарастват по целия свят, дори и в развитите държави.

Днес този показател се удвоява на всеки 15 години, и как да се спре този процес не е известно.

Информационната политика за просвещаване на населението за причините и симптомите за диабет постепенно дава своите плодове.

Значителен брой хора вече знаят, че затлъстяването, заседналият начин на живот, тютюнопушенето – всичко това са стъпки по пътя към болестта.

И справянето с тях значително понижава рисковете. Но от време на време в медиите се появяват съобщения за доста необичайни начини за намаляване вероятността от развитие на диабет. Кои са откритите в последно време методи за справяне с болестта?

Гъба за излишни мазнини

С развитието на затлъстяването в областта на корема, бедрата се образуват мастни запаси. По своята същност, мазнините – това не е просто склад, а истински ендокринен орган, синтезиращ хормони, в чийто метаболизъм са задействани глюкоза и инсулин.

И колкото повече са мазнините, толкова по-лошо организмът управлява метаболитните процеси, протичащи в него.

Учени от Университета на Южна Каролина имплантирали в мишки със затлъстяване директно в техните мастни запаси полимерни гъби, които започнали да се разрастват с кръвоносни съдове, запълват се с имунни и мастни клетки.

Това позволило да се подобри взаимодействието на организма с разрасналите мастни запаси, да върне контрола над тях и най-важното – намаляването на нивото на глюкоза в кръвта.

Мишките продължавали на този фон да получават по-мазни храни. А след 3 седмици се оказало, че животните с имплантирана гъба напълнели само с 10%, а в мускулите им имало 60% повече белтъчини, отколкото при обикновените.

Учените вече градят планове за създаване на подобни полимерни гъби с биоактивни молекули за увеличаване на ефективността на импланта.

Омега-6 мастни киселини и диабет

Смята се, че прекомерното количество омега-6 полиненаситени мастни киселини в храненето увеличават вероятността от развитие на различен род възпалителни процеси, и като следствие хронични патологии.

Но учени от Австралия анализирали данни по 40 хиляди души от цял свят, обръщайки внимание на заболеваемостта от диабет, а също и на потреблението на омега-6 мастни киселини.

Установило се нещо удивително – тези, които получавали с храната повече линолова киселина, с 35% по-рядко се разболявали от диабет тип 2, отколкото хората с минимално количество омега-6 мастни киселини.

Линолова киселина не се синтезира от организма. Влиза в състава на някои животински мазнини и разнообразни растителни масла.

Гъбите като храна за полезните бактерии

Печурките – още едно средство за намаляване на риска от развитие на захарен диабет. Експериментите върху мишки, част от които получавали гъби, а част – не, показали, че редовната употреба предизвиква активно размножаване на микроорганизми.

А тези бактерии в процеса на своята жизнена дейност произвеждат соли на янтарната киселина – сукцинати, и такива на пропионовата киселина – пропионати. И тези съединения влияят на работата на гените, които са задействани в метаболизма на глюкозата в тялото на човека.

По своята същност, печурките представляват пребиотици – вещества, които положително влияят на жизнената дейност на бактериите.

Ако аналогични резултати се постигат за хора с наднормено тегло и затлъстяване, то печурките се препоръчват не само при диабет, но и при предразположеност.