„Красотата изисква жертви” – към ден днешен може да се каже, че тази фраза е остаряла. Повечето съвременни козметични процедури са безопасни, за облекчаване на болката се използват обезболяващи.

Но в редица случаи риск все пак има. Какви процедури могат условно да бъдат наречени опасни и има ли вероятност от усложнения.

Ултразвукова кавитация против целулит

Това е един от най-прогресивните методи за борба с целулита. Същността на процедурата е проста – към определена проблемна област се насочва потокът от ултразвукови лъчи с определена дължина на вълната.

Това способства за формиране в мастната тъкан на своеобразни мехурчета, които се движат в зададената посока. В резултат целулитните клетки се подлагат на механично разрушаване, и тяхното съдържимо напуска проблемните области с отичане на лимфната течност.

Огромно предимство на процедурата преди редица други е нейната пълна безболезненост. Но ултразвуковата кавитация има редица съществени минуси, и по-точно ограничения, за които лекарят трябва непременно да предупреди клиентката.

Причината е в това, че мазнините с отока на лимфната течност попадат в черния дроб, където се разпадат. Отделителните процеси частично протичат и в бъбреците, затова при проблеми с тези органи тази процедура не трябва да се провежда в никакъв случай.

По същата причина на въздействие може да се подлага само ограничен участък, на който има целулит. Затлъстяване 2-3-та степен е абсолютно противопоказание за процедурата.

Козметиците също предупреждават за възможен риск от появата на пигментация в областите, подложени на въздействие на ултразвуковата кавитация.

Пресотерапия на тялото и на крайниците

Пресотерапията представлява процедура, при която се провежда апаратен лимфен дренаж. За тази цел на крайниците, в областта на корема, по-рядко на гърдите се поставят специални маншети. След това се избира режим на работа, при което тези маншети с определена честота се изпълват с въздух и притискат частите на тялото.

По ефективност пресотерапията е съразмерима с 3 часови сеанси антицелулитен масаж, когато е много по-малко болезнена.

Но има и обратна страна. За абсолютно здрав човек, който не страда от никакви заболявания на кръвоносните съдове, сърцето, отделителната система, които нямат огнища на хронични инфекции, няма повод за притеснение.

В повечето случаи тази процедура е наистина безопасна. Но обикновено за сеанс пресотерапия не се изисква никаква лекарска справка. Често процедурата се провежда и от хора без медицинско образование.

Пресотерапията е категорично противопоказна за бременни, в период на кърмене, жени, които в миналото са страдали от тромбози, кожни заболявания, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Плазмафереза

През последните години особена популярност набира процедурата, която в миналото се е използвала само по медицински показания за лечение на заболявания, а сега се използва и за разкрасяване.

Това е плазмафереза – апаратен метод на екстракорпорално пречистване на кръвта, която се разделя на плазма и формени елементи. Последните се връщат обратно в кръвта, а обемът кръв се поддържа с въвеждане на физиологичен разтвор.

Тази процедура се представя като метод за прочистване на организма от шлаки и токсини, може да подобри външния вид на кожата, състоянието на вътрешните органи. Тези показания са много съмнителни, тъй като плазмаферезата не може да върне младостта и здравето на човека.

Освен това съществуват и други възможни усложнения, до които може да доведе плазмаферезата. Сред тях са анафилактичен шок, хипотония, колаптидно състояние и други. Затова се провежда след лекарски преглед и под неговия контрол.