Всички жени би трябвало еднакво да се грижат за най-интимната част на своето тяло – ежедневно се подмиват с използване на специално миещо средство и т.н.

Но навиците на някои са далеч от всеобщо приетите норми и правила.

А някои предпочитания и действия могат сериозно да навредят на здравето на влагалището.

Какви са най-честите грешки, които допускат жените в своята интимна хигиена?

Прекаляването с хигиената предизвиква неприятни течения

Някои жени с такава педантичност подхождат към хигиената на половите органи, че това предизвиква сериозни опасения у лекарите за тяхното здраве.

Опитват да почистят с помощта на средствата за интимна хигиена не само външните, но и вътрешните полови органи, тоест и влагалището.

Но това прекаляване с чистотата може да предизвика най-различни проблеми, основната причина за които е нарушаване на киселинно-алкалния баланс.

Това създава предпоставки за интензивно размножаване на патогенните микроорганизми – възбудители на различни инфекции.

Същото се отнася и за редовното необосновано поставяне със спринцовка на най-различни билкови отвари във влагалището, оцетни разтвори и други. Тази процедура не е толкова безобидна, колкото изглежда на пръв поглед.

На абсолютно здравата жена не е необходима, тъй като способства за отмиване на полезната микрофлора от влагалището.

А при определени заболявания, свързани с менструалните течения, може да се използва в състава на комплексната терапия, но трябва да се назначи от лекар.

Използване на биде

Това санитарно изобретение е особено популярно в мюсюлманските държави, а в Турция повсеместно се инсталира в тоалетните на всички обществени места и по домовете.

Но основното негово предназначение е тоалет на ануса след дефекация, а подмиването след всяко уриниране съвсем не е задължително.

Още по-голяма вреда може да нанесе на жената, ако при всяко уриниране се използва и миещо средство.

При силно желание за освежаване след уриниране е достатъчно подмиването с топла вода, но не е желателно струята да попада във влагалището.

Вреден навик също е да се приема душ по няколко пъти дневно, като постоянно се отмива защитната смазка и съответно се нарушава pH-то на вътрешните и външни полови органи.

Достатъчно е подобна процедура да се прави по 1-2 пъти дневно. По-често подмиването трябва да се прави само по време на менструация – на всеки 4-8 часа по време на смяна на превръзки или тампон.

Носене на прашки

Може дълго да се спори за удобството на такова долно бельо, във всеки случай може да се свикне към него, но не е нужно.

Именно така смятат акушер-гинеколозите и изобщо не обичат, когато с такова бельо им дойде бременна жена.

При носене на обикновено бельо тъканта не влиза в контакт в областта на ануса, за разлика от прашките, затова може да се смята за напълно безопасно за интимното здраве.

При носене на прашки опасността от проникване на населяващи червата бактерии във влагалището се увеличава с пъти.

В резултат жената не може да разбере откъде са се появили неприятните симптоми, като не подозира, че проблемът е в неподходящото бельо.

Лечение на заболявания с помощта на хигиенни средства

В желанието си за печалба много производители на средства за интимна хигиена добавят в своите продукти най-различни добавки – млечна киселина и ги представят като лечебни. Но това съвсем не е така.